Četvrtak, 2. svibnja 2024.

Aglomeracija Koprivnica trebala bi zaživjeti 2023. godine, Jakšić: Čeka nas jedan period gdje će biti nikad više bagera na našim ulicama

Nakon potpisivanja sporazuma o Aglomeraciji Koprivnica ovog ponedjeljka, danas su predstavnici koprivničke Gradske uprave i Koprivničkih voda održali konferenciju o daljnjem vodovodnom razvoju grada i općina.

Prema potpisanom ugovoru cijeli projekt vrijedan 410 milijuna kuna (bez PDV-a) bit će gotov do kraja 2023. godine, a pokriva općine Drnje, Đelekovec, Hlebine, Peteranec, Rasinja i Koprivnički bregi, zajedno s Gradom Koprivnica. Projekt većinski financira EU sa skoro 70% odnosno 283.816.878,32 kune.

Snimila Ivona Rož.

– Čeka nas jedan period gdje će biti nikad više bagera na našim ulicama, ali lako za bagere. S jedne strane rekonstrukcijama rješavamo vodovod i kanalizaciju tamo gdje to je potrebno, tamo gdje smo znali imati unazad nekoliko godina i određene defekte i dižemo na jedan veći nivo. S druge strane, idemo s nikad većim ulaganjima u povijesti u naša prigradska naselja – rekao je gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić.

Ciljevi Aglomeracije Koprivnica:

  • izgradnja 86,2 km nove kanalizacijske mreže
  • rekonstrukcija 13 km dotrajale mreže na području Koprivnice
  • proširenje vodoopskrbne mreže u duljini od 12,5 km (povezivanje vodocrpilišta Lipovec i Ivanščak)
  • rekonstrukcija 18 km dotrajalih cjevovoda i gdje su češća puknuća
  • opremanje Koprivničkih voda opremom za kvalitetnije upravljanje i održavanje vodnokomunalne infrastrukture

Što sve to zapravo znači za mještane? Bolji životni i komunalni standard na području općina, veća i jača razina zaštite okoliša, a time i povećanje razine zaštite ljudskog zdravlja. Konkretno, radi se o 2400 novih kanalizacijskih i 1425 novih vodovodnih priključaka, što će podići priključenost na sustav javne odvodnje na 78% i vodoopskrbe sa 76% na 85%.

Zdravko Petras. Snimila Ivona Rož.

– Ne završava sve s Aglomeracijom i ne staje se s ostalim investicijama u ostalim područjima grada i prigradskih naselja. I u novim stambenim i poslovnim zonama vodovodna mreža će se širiti prema potrebama – rekao je Zdravko Petras, predsjednik Uprave Koprivničkih voda.

 

Kako bi se poboljšala urbana zaštita od oborinskih voda, u planu je izgradnja četiri retencijska bazena, dodao je Petras.

Snimila Ivona Rož.
Snimila Ivona Rož.
Snimila Ivona Rož.
Obuhvat projekta Aglomeracije Koprivnica: Mjesni odbor Bakovčica. Izvor: Grad Koprivnica.
Obuhvat projekta Aglomeracije Koprivnica: Mjesni odbori Draganovec i Starigrad. Izvor: Grad Koprivnica.
Obuhvat projekta Aglomeracije Koprivnica: Mjesni odbori Kunovec Breg i Močile. Izvor: Grad Koprivnica.
Obuhvat projekta Aglomeracije Koprivnica: Mjesni odbor Podolice. Izvor: Grad Koprivnica.
Obuhvat projekta Aglomeracije Koprivnica: Mjesni odbor Vinica. Izvor: Grad Koprivnica.
Obuhvat projekta Aglomeracije Koprivnica: Središnji gradski Mjesni odbor. Izvor: Grad Koprivnica.
zatvori