Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO/VIDEO Premijer Andrej Plenković danas boravi u Koprivničko-križevačkoj županiji, potpisan je ugovor o Aglomeraciji Koprivnica

Nakon šest godina dugih priprema potpisan je ugovor koji omogućava realizaciju mega projekta vodno-komunalne infrastrukture Aglomeracija Koprivnica.

To je najveći dan u povijesti Koprivničkih voda, ali i u 50-godišnjoj povijesti bavljenja vodno-komunalnim djelatnostima na ovim područjima Hrvatske. Rekao je to predsjednik Uprave Koprivničkih voda Zdravko Petras pojasnivši da će projektom proširiti i obnoviti mrežu vodoopskrbe i odvodnje, doći će do smanjenja gubitaka te opremanja novom opremom koja će omogućiti kvalitetnije i učinkovitije upravljanje sustavom.

– Planiramo izgraditi 86 kilometara kanalizacijske mreže i 13 kilometara rekonstrukcije dotrajale kanalizacijske mreže na području Koprivnice. Riječ je o ukupno 100 kilometara. Radi se o jako velikom infrastrukturnom projektu koji treba biti gotov do 2023. godine – kaže Petras.

U sklopu Aglomeracije bit će izvedeni i vodoopskrbni zahvati poput 12,5 kilometara nove vodovodne mreže, pri čemu je najznačajnija investicija izgradnja istočnog prstena grada Koprivnice kojim će povezati vodocrpilišta Lipovec i Ivanščak; potom rekonstrukcija 18 kilometara dotrajalih magistralnih cjevovoda što je preduvjet za očuvanje nivoa malih gubitaka. Sve će to, kaže Petras, omogućiti građanima dodatno priključenje na javni sustav vodovoda i odvodnje.

– Planiramo da priključenost na sustav odvodnje povećamo s trenutnih 65 na 78%, a vodoopskrbe sa 76 na 85%. Da bismo to postigli, predvidjeli smo izvesti novih 2400 kanalizacijskih priključaka, što je za oko 7.000 stanovnika. Planiramo i proširenje vodoopskrbne mreže – 1425 novih priključaka za novih 5.000 stanovnika.

Danas potpisanim ugovorom definirano je da će od 410 milijuna kuna Europska unija sufinancirati s 23,8 milijuna. Nacionalnu komponentu od 92,5 milijuna podmirit će Hrvatske vode i resorno ministarstvo a preostalih 33,7 milijuna platit će Grad Koprivnica i partnerske općine.

Osim za Aglomeraciju Koprivnica sličan je ugovor potpisan jutros i za Aglomeraciju Đurđevac. Govoreći o značaju oba projekta, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković je istakao:

– Treba izgraditi više od 185 kilometara kanalizacijskih kolektora. Slijedi izgradnja i rekonstrukcija 65 kilometara vodoopskrbne mreže. Treba iskopati 245 kilometara što je udaljenost između Zagreba i Osijeka.

Projekti na đurđevačkom i koprivničkom području omogućit će priključenost na sustave vodoopskrbe i odvodnje 85% što je znatno iznad hrvatskog prosjeka. Tom se činjenicom pohvalio resorni ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Čorić istaknuvši da je vrijednost oba projekta dosegla 865 milijuna kuna, od kojih je čak 480 milijuna bespovratni sredstava.

– U cijeloj Hrvatskoj trenutno je pripremljen investicijski ciklus vrijedan 22 milijarde kuna! To nam govori da u vodno-komunalnom sektoru ne da nema recesije već nas očekuje vrlo uspješno gospodarsko razdoblje – poručio je ministar Čorić.

Recimo i da je potpisivanju ugovora o Aglomeracijama u Đurđevcu i Koprivnici nazočio i premijer Andrej Plenković. On je s hrvatskim županima u Koprivnici održao sastanak, potpisani su ugovori kojima županije preuzimaju ovlasti i poslove ureda državne uprave. Obišao je Podravkinu tvornicu Vegete te je sudjelovao na svečanoj akademiji posvećenoj 60. obljetnici najpoznatijeg hrvatskog proizvoda.

Boravak u Koprivnici Andrej Plenković završava susretom s lokalnim članovima HDZ-a.

zatvori