Subota, 27. travnja 2024.

Prorektor Mario Tomiša: Ovo je početak ispravljanja nepravde koja se događa od samog pokretanja Sveučilišta Sjever

U Sveučilištu Sjever zadovoljni su činjenicom da je Vlada prihvatila amandman četvorice HDZ-ovih zastupnika s hrvatskog sjevera, među kojima je i Koprivničanac Damir Felak, o povećanju proračunske stavke za ovu visokoobrazovnu instituciju.

– To što je Vlada prihvatila amandman za Sveučilište Sjever zapravo je početak ispravljanja nepravde koja se događa od samog pokretanja Sveučilišta Sjever, a govori o nesrazmjernom financiranju javnih visoko-školskih ustanova u Republici Hrvatskoj – rekao je jutros Dravi.info prorektor Sveučilišta Sjever Mario Tomiša.

Prorektor Tomiša nam je pojasnio kako to konkretno izgleda trenutno, te kako će izgledati s 10 milijuna kuna većim proračunom od iduće godine.

– Sva javna sveučilišta u Hrvatskoj imaju 85 – 95 posto redovnih studenata – to su studenti koji studiraju na teret države, odnosno ministarstva, a onda i 5 do otprilike 15 posto izvanrednih studenata koji sami plaćaju. Mi smo cijelo ovo vrijeme bili podfinancirani – dobivali smo izrazito malo novca, oko 6,5 tisuća kuna po studentu. U Hrvatskoj je to od 13,5 do 28 tisuća kuna, zavisi od sveučilišta. Znači, dobivali smo više nego duplo manje od sljedećeg najmanjeg. Bili smo stoga prisiljeni imati veći broj izvanrednih studenata koji su sami plaćali školarinu. Mi smo tako sa školarinama, preko projekata i drugih izvora financiranja morali pojačati vlastite prihode da bismo preživjeli – govori nam Tomiša.

Sveučilište Sjever će s oko 8,5 tisuća kuna po studentu i dalje biti na samom dnu po količini novca koju za svoju redovnu djelatnost dobiva od Ministarstva znanosti. No, na Trgu Žarka Dolinara uvjereni su da je to tek početak, tim više što rezultatima pokazuju da se na Sjeveru dobro radi, od čega korist ima cijelo društvo.

Podsjetimo još, Vlada se izjasnila da je amandman za Sveučilište Sjever jedini koji je prihvatila, pa je za očekivati da će danas, na glasovanju u Sabornici, biti i konačno prihvaćen.

zatvori