Subota, 11. svibnja 2024.

Vlada odobrila amandman o povećanju sredstava za Sveučilište Sjever, Felak: Ovo je dobar početak i velik iskorak

Vlada Republike Hrvatske prihvatila je amandman četvero HDZ-ovih zastupnika s hrvatskog sjevera o povećanju proračunske stavke za Sveučilište Sjever.

Iznimno zadovoljan razvojem situacije, zastupnik Damir Felak rekao je Radio Dravi da se o toj temi raspravljalo još prije negoli je prijedlog državnog proračuna upućen Vladi, no ta je stavka nestala negdje u komunikacijskom šumu. Stoga, kaže Felak, nije bilo dvojbe što učiniti:

– Odlučili smo podnijeti amandman jer smatramo da su svi argumenti opravdani: od broja studenata do novca određenog po studentu koji je daleko manji u odnosu na sva ostala sveučilišta, pa do svega onoga dobroga što se radi na Sveučilištu Sjever koje je, uz to, jedino na ovom području hrvatskog sjeverozapada. Potrebno ga je financirati s više novca kako bi barem donekle došlo u rang ostalih sveučilišta u Republici Hrvatskoj.

Damir Felak. Snimio Marko Posavec.

Zastupnik Felak je svjestan da će Sveučilište Sjever usprkos ovom 10-milijunskom povećanju ostati na dnu kad govorimo o državnom financiranju. No, uvjeren je da je to dobar početak koji najavljuje bolje trendove:

– Mislim da je ovo velik iskorak jer ovo je ipak 40-postotno povećanje u odnosu na ono što je Sveučilište do sada imalo i što je bilo u projekcijama za ovu i iduću godinu. Nadam se da ćemo se u narednim godinama potruditi da financiranje po studentu bude otprilike ravnomjerno za sva sveučilišta u Hrvatskoj. To bi onda za Sveučilište Sjever značilo dodatno povećanje sredstava. Uvjeren sam pri tome da su oni uvelike zadovoljni iznosom za sljedeću godinu.

Zastupnik Felak je istakao da je amandman za povećanje državne potpore Sveučilištu Sjever jedini od 324 podnesena kojeg je Vlada prihvatila i vjeruje da kod saborskog izglasavanja neće biti problema. No, svejedno je pozvao sve zastupnike, osobito iz ove regije, da podrže ovaj amandman.

Spomenimo da su uz zastupnika iz Koprivnice amandman za povećanje financijske potpore Ministarstva znanosti Sveučilištu Sjever podnijeli još Sunčana Glavak iz Međimurske te Anđelko Stričak i Josip Križanić iz Varaždinske županije.

zatvori