Petak, 26. travnja 2024.

FOTO Održana je prva ‘Šetnja kroz naivu’ u Hlebinama, nova manifestacija posvećena čuvanju posebne baštine ovoga kraja

Proteklog vikenda u Hlebinama je održana interaktivna, turističko-edukativna manifestacija ‘Šetnja kroz naivu’. Bilo je to premijerno izdanje ove jedinstvene kulturne manifestacije kroz koju su umjetnici mogli približiti naivno slikarstvo i kiparstvo zainteresiranim posjetiteljima.

Šetnja Hlebinama za posjetitelje bila je osigurana uz stručno vodstvo. Posjetitelji su imali prilike upoznati nastavljače tradicije slikanja uljanim bojama na staklu u njihovim domovima i privatnim galerijama, kao i život i djelo velikana naive u Galeriji Josip Generalić.

U kulturno-umjetničkom programu nastupili su klapa Koprivnica, Iva Herman i Jakov Pavleković te povijesno-plesna skupina Kontea iz Konjščine.

Inicijator manifestacije Tihomir Želimorski zahvalio je svim umjetnicima koji su se odazvali te mještanima koji su podržali manifestaciju i pomogli da do njezine realizacije dođe.

– Dokazali ste da imate veliko srce i ono najvažnije, da Hlebine imaju blago koje treba pokazati svijetu. Svi moramo biti ponosni na današnji dan i s veseljem planirati još bogatije i sadržajnije druženje iduće godine – rekao je Želimorski.

Ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin naglasio je kako naivna umjetnost doživljava svoj novi uzlet zahvaljujući naporu umjetnika i djelatnika kulturnih ustanova i turističkih zajednica:

– Hlebine imaju jako mnogo, a najvažnije je da ste vi umjetnici otvorili svoja vrata i pokazali gdje stvarate i što vas nadahnjuje. To je nemjerljivo jer na taj način stvara se nova interakcija i jedino tako naiva može opstati. Ni Muzej ne miruje, uskoro ćemo realizirati dvije izložbe u Orebiću i slovenskom Trebnju te ćemo vas i time dodatno potaknuti na daljnji rad kako bismo pokazali da naiva itekako živi – naglasio je ravnatelj Čimin.

Prilikom otvorenja manifestacije, naglasak je stavljen na važnost čuvanja hrvatske kulturne baštine i umjetnosti, a pogotovo kulturni identitet Podravine i Prigorja – naivno slikarstvo i kiparstvo.

– Naivna umjetnost je jedno od najvećih blaga naše županije i Hrvatske, a da bi opstala potrebno je zajedničko usmjerenje svih nas da se to neprocjenjivo bogatstvo održi. Potrebno je uložiti silan trud da bi očuvali i prenosili slavu naive kao umjetničkog izričaja. Ona na najbolji način kroz prekrasna umjetnička djela čuva našu povijest i baštinu – kazao je župan Darko Koren.

Načelnica Općine Hlebine Božica Trnski obratila se prisutnima naglasivši velike napore Općine i Županije da se hlebinska Galerija vrati na mjesto koje joj pripada.

– U tijeku je rekonstrukcija Galerije u koju će se kroz faze uložiti dva milijuna kuna, a nadamo se da ćemo i u međugraničnom projektu osigurati sredstva za koje nam veliku potporu pruža Županija. Umjetnost je ta koja nas spaja, a naiva je ne samo prošlost i sadašnjost već i budućnost Hlebina. Hvala svima koji doprinose da naiva živi i da se zajedno možemo veseliti budućim uzletima – napomenula je načelnica Trnski.

Manifestaciji su uz brojne mještane i umjetnike prisustvovali i pomoćnica direktora Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije Kristina Sočev, direktorica Turističke zajednice područja Središnja Podravina Elizabeta Milanović Glavica, a podršku je pružila i Turistička zajednica Dravski Peski i voditelj ureda Alen Janći.

(Koprivničko-križevačka županija)

zatvori