Petak, 26. travnja 2024.

FOTO: SRCE PODRAVINE Ivan Puhalo predstavio suvenir koji spaja rad slikara Mije Kovačića s manifestacijama podravskog kraja

Turistički suvenir ‘Srce Podravine’ predstavljen je danas u Koprivnici.

Autor suvenira je Ivan Puhalo, rođeni Koprivničanac s adresom u Novom Vinodolskom. Riječ je o posebno dizajniranom stalku za salvete koji povezuje radove slikara naive Mije Kovačića s kulturno-turističkim manifestacijama Koprivnice i Podravine.

Ideja suvenira proizašla je još iz davnog razgovora s Ivanom Generalićem, a kako je autora veliki slikar naive na to potaknuo, otkrila je na predstavljanju suvenira Ana Pleskalt:

Snimio Krešo Puklavec

– Poznanstvo s Ivanom Generalićem poveznica je s Ivanovim kreativnim umjetničkim radom, čiji je rezultat suvenir Srce Podravine. U razgovoru dvojice Ivana, Ivan Puhalo je upitao Generalića: Kada se stignete baviti slikarstvom kada se bavite poljoprivredom? Dobio je i odgovor, kako mu je samo pokojni Generalić, gotovo lakonski umio govoriti: Znaš, pa ja ti to radim navečer, pod lampom.

Suvenir tako ima svojevrsni oblik lampe, čime je autor Ivan Puhalo povezao nekoliko simbola podravskog kraja, a i sam se osvrnuo na nastanak istog:

Snimio Krešo Puklavec

– Posebno su me radovali razgovori s njim. To me potaknulo da napravim nešto što bi predstavljalo naš dio Podravine. S obzirom da su brojne manifestacije koje imaju velik značaj bile prisutne tokom godine, mislio sam kako bi bilo dobro da se to negdje zabilježi, da ostane trag.

Već je otkrivena i nova koncepcija ovog suvenira koji će iduće godine i zasvijetliti, te će time službeno profunkcionirati i kao lampa.

Suvenir istog naziva već je predstavljen prošle godine, a ovogodišnja inačica osmišljena je uz nekoliko preinaka.

zatvori