Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO: SRCE PODRAVINE Novi turistički suvenir Koprivnice i Đurđevca

‘Srce Podravine’ novi je turistički suvenir koprivničke Podravine. Riječ je o stalku za salvete s postoljem u obliku srca te fotografijama značajnih događaja i manifestacija s područja Koprivnice i Đurđevca.

Izradio ga je Ivan Puhalo, rođeni Koprivničanac s adresom u Novom Vinodolskom. Prilikom današnjeg predstavljanja u Županijskoj upravi u Nemčićevoj pojasnio je simboliku suvenira.

Ivan Puhalo. Snimio Marko Posavec.

– Zašto srce? Srce je sinonim, zna se, Podravine, Koprivnice, ali i u Hrvatskoj i šire: svi su čuli za srce Podravine.

“Srce Podravine” tako ima ukrasnu, ali i uporabnu, odnosno praktičnu vrijednost.

– Da se ti događaju mogu vidjeti trajno, da to čovjek ima kod kuće recimo kao suvenir – stalak za salvete koji djeluje i ukrasno, a može se držati u svakom domaćinstvu i svakom uredu, bilo gdje gdje su potrebne salvete.

Osim toga, simbolizira i naivnu umjetnost, kako je pojasnila na predstavljanju Ana Pleskalt:

Ana Pleskalt. Snimio Marko Posavec.

– Ovo je nešto neuobičajeno: suvenir koji govori dovoljno rječito o četiri izuzetne manifestacije na području Đurđevca i Koprivnice, dakle koprivničke Podravine, po prvi puta je ovdje. Osim toga, ovaj dio unutra od pleksiglasa je sinonim ili zamjena za lampu. Kao što i piše: “Pod sjajem svih lampi stvara se slika i pjesma u mašti”, kao što je to rekao poznati slikar Ivan Generalić.

Prihod od prodaje suvenira namijenjen je trima udrugama: Udruzi Mali princ iz Đurđevca, Ligi protiv raka Koprivničko-križevačke županije i Streljačkom športskom klubu Podravka. Puhalo godišnje planira izraditi oko 800 primjeraka suvenira, a neće se moći kupiti u maloprodaji već će se nuditi većim tvrtkama i jedinicama lokalne samouprave. Projekt je podržala i Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije, a predstavljanju je prisustvovala i zamjenica gradonačelnika Koprivnice Ksenija Ostriž.

zatvori