Četvrtak, 3. listopada 2024.

FOTO Gosti iz Europe stigli su u Koprivnički Ivanec, počeli su 31. Ivanečki kresovi

31. Ivanečki kresovi i 4. Ivanečke kresnice svečano su otvoreni danas oko podneva u Koprivničkom Ivancu.

Ove tradicionalne ivanečke manifestacije sada su dio europskog projekta “Aktivnim građanstvom prema jačoj Europskoj uniji – Koprivnički Ivanec 2019.”, ukupne vrijednosti 14.615 eura, u cijelosti financiranog putem programa “Europa za građane” sredstvima Europske unije.

Partneri u ovom projektu i gosti Općine Koprivnički Ivanec – koja je nositelj projekta – su Općina Demandice iz Slovačke, Općina Gdow iz Poljske i Općina Demjen iz Mađarske. Partner je i Društvo izvornog folklora Koprivnički Ivanec, nezaobilazno u Ivanečkim kresovima.

– Ivanečki kresovi tradicionalna su folklorna manifestacija koju Društvo izvornog folklora Koprivnički Ivanec organizira još od 1976. godine. Ivanečki kresovi njeguju i predstavljaju izvornu baštinu, pjesme, plesove, narodnu nošnju i običaje mještana općine Koprivnički Ivanec te promoviraju kulturu i drugih hrvatskih i europskih krajeva. Ivanečke kresnice su smotra kojom među djecom i mladim naraštajima razvijamo ljubav prema baštini i upoznavanje starih dječjih igara – rekla je predsjednica DIF-a Koprivnički Ivanec Gordana Horvat te dodala:

– Ovogodišnji 31. Ivanečki kresovi i 4. Ivanečke kresnice predstavit će nam poljski, slovački, mađarski i hrvatski kulturni identitet sa svojim sličnostima i razlikama koje nas spajaju u okrilju naše europske obitelji.

– Projekt će trajati dva i pol dana; počinje danas, a završava u ponedjeljak prijepodne – najavio je načelnik Općine Koprivnički Ivanec Mario Švegović. – U sklopu ovog programa održat će se dvije, za našu općinu iznimno važne folklorne manifestacije. Uz njih, održat ćemo i razne edukativne radionice, prezentacije i javne tribine koje su razdijeljene na sva tri dana trajanja programa. Zahvaljujem vam na odazivu i želim vam lijep provod i dobru zabavu u Koprivničkom Ivancu – zaključio je Švegović te službeno otvorio manifestacije.

Cijeli program zanimljivog europskog vikenda u Koprivničkom Ivancu možete pronaći ovdje.

Slušaj uživo
zatvori