Nedjelja, 28. travnja 2024.

UČENIK GENERACIJE Kemičar Luka List treći je put zaredom proglašen najboljim učenikom Gimnazije

Najbolji učenik trećih razreda koprivničke Gimnazije ‘Fran Galović’ protekle je školske godine bio Luka List. Nakon što smo predstavili najbolje učenike prvih i drugih razreda, Lovru Klobučara i Martu Kunštić, na red je došao trostruki učenik generacije.

Pripremile Lara Horvat i Tamara Sinjerec za FRANzine.

Luka List ponos je naše škole, triput učenik generacije, redovit na državnim natjecanjima, a ove je godine bio na Mendeljejevljevoj olimpijadi u Sankt Peterburgu te se upravo nalazi u Parizu na Međunarodnoj kemijskoj olimpijadi. Luka je momak koji osvaja jednostavnošću i kao da mu je neugodno što se oko njega diže tolika prašina i što je tako uspješan. Svestran je, bavi se i programiranjem, šahom, biciklira. Nije pobornik 5.0 ideologije, nego oduvijek zna što ga zanima, razmišlja o svojoj generaciji, kritički gleda na školski sustav i priželjkuje promjene.

Kakav je osjećaj biti najučenik treći put zaredom?

Osjećaj je dobar, opet. Zahvalan sam na tom priznanju svima koji su glasali i tako priznali moj rad usprkos manama koje su primijetili na meni.

Što si po horoskopu?

Rekli su mi da sam neka živina. Ne vjerujem u horoskop, ali Zemlja je ravna, cijepljenje je opasno i chemtrailsi nas svakodnevno truju. I, da, ne’ko me sabotira!

Snimio Marko Posavec.

Koje su tvoje mane, a koje vrline?

Najviše se ističe lijenost, ta velika razlika u količini truda koji ulažem u neke poslove ili predmete. To zna iritirati ljude, što povlači i blagu svadljivost kao crtu osobnosti kod mene. Nekad pokušavam istjerati pravdu, no ne znam još je li to vrlina ili samo mana. Trudim se pomoći ljudima oko sebe kad stignem, a uporan sam u izvršavanju nekih izazovnih poslova.

Gdje se vidiš za deset godina?

Zasigurno u nekom kemijskom svijetu, najvjerojatnije u laboratoriju, možda u inozemstvu, možda u Zagrebu, no ne znam hoću li se pronaći u Koprivnici. Volio bih živjeti u kući.

Da možeš, bi li što promijenio na sebi?

Mnogo toga, no prvo bih si dao jače živce.

Što planiraš studirati?

Planiram upisati PMF, smjer kemija u Zagrebu. Zasad nemam planove o studiranju vani, no možda završnu godinu i upišem negdje drugdje.

Što misliš o novom kurikulu za kemiju?

Novi kurikulum kemije nije na mene ostavio neki dojam. Sviđa mi se što se stavlja naglasak na brigu za okoliš, etiku u znanosti i zelenu kemiju. Ono što me je razočaralo je gotovo neprimjetna promjena u opsegu matematičkih opisa kemijskih pojava, kao i minimalan broj uvedenih novih koncepata do 4. razreda. Podržavam izbornost u svakom slučaju, no ne sviđa mi se neodređenost i izbacivanje bitnih lekcija, pogotovo u organskoj kemiji. Najveći dio reforme zapravo je kozmetički; objašnjavajući to prilagodbom mentalnoj dobi učenika, izmiješali su nastavne jedinice, no izostala je nadogradnja tih lekcija, koje su bile sažete na osnove upravo zbog neprilagođenosti dobnim mogućnostima. S druge strane, opseg gradiva nije jako smanjen, već je promijenjen način predavanja, no nije nigdje definiran, ostavljeno je profesorima na interpretaciju.

Rekli su o najboljima…

Profesorica Bojana Habek, Lukina razrednica:

“Luka je izuzetno predan svojem cilju, a to je usavršavanje vještina i znanja iz kemije. Uspješan je iz svih predmeta STEM područja jer ima izuzetno razvijeno logičko razmišljanje. Voli sve temeljito proučiti i naučiti s razumijevanjem. Iako smo često svjedoci kako inteligentni učenici žive u svojem svijetu i sa svojim idejama, Luka je pokazao da to ne mora biti tako. Ima puno prijatelja koje je stekao u razredu kao i na natjecanjima. Ono što je najbitnije jest da je uvijek vedar i veseo te zrači pozitivnošću. Počašćena sam što sam razrednica tako posebnom učeniku i sigurna sam da će i sljedeće godine, kad upiše fakultet, nastaviti biti izvrstan.”

Izvor: FRANzine.
zatvori