Petak, 26. travnja 2024.

INTERVJU Zdravko Brljek, načelnik Novigrada Podravskog: Pozivam sve, osobito mlade, da izaberu ovaj naš novigradski kutak Podravine za svoj dom

Blagdan je Rastanka svetih apostola kojemu je posvećena župna crkva u Novigradu Podravskom. Najveći župni blagdan, ‘apoštoli’ kako ga od davnina zovu u Novigradu, ujedno je i Dan općine. Tim povodom o trenutnom stanju u Novigradu Podravskom, o postignutom i ostvarenom te o perspektivama za Dravu.info govori načelnik Zdravko Brljek.

Kakva je kvaliteta života u Novigradu danas? Zašto bi netko ostao ili doselio živjeti ne samo u Novigrad, već i u ostala njegova naselja?

– Smatram da je Novigrad Podravski dobro mjesto za život, baš kao i ostala naselja novigradske općine. To su Delovi, Borovljani, Vlaislav, Plavšinac, Srdinac i Javorovac. U našim naseljima, a pogotovo u Novigradu, anulirane su one klasične prednosti grada nad selom, na koje prve pomislimo kada prosuđujemo gdje bi nam bilo bolje i ugodnije živjeti. Uglavnom se pri tom uzima u obzir mogućnost, ili pak nemogućnost, korištenja komunalne infrastrukture, kao i ostalih sadržaja koje podrazumijevaju današnji životni standardi.  Naime, u svim našim naseljima izgrađena je javna vodovodna mreža. Plinska mreža položena je kroz pet najvećih naselja. Odvodnja sanitarne vode odnosno kanalizacija izgrađena je u Novigradu Podravskom, a planira se graditi u Delovima, Borovljanima i Vlaislavu. Imamo sportsku dvoranu, dječji vrtić s jaslicama, poslovnu zonu, gradimo pješačke staze, igrališta…   Uza sve to ostali smo mirno, spokojno starinsko selo sa širokim dvorištima, “vrčakima”, čistim zelenim zrakom, bez buke i jurnjave.

Zdravko Brljek. Snimio Marko Posavec.

– Vrtić i osnovna škola su na dohvat ruke, a radna mjesta i velike trgovačke kuće petnaestak minuta vožnje dalje prema Koprivnici ili Đurđevcu.

– Niz generacija i niz pojedinaca, u dobrim i lošim vremenima, prije i poslije ’90. održavali su i unaprijeđivali život u našim selima. Stvarali su ne samo privatna nego i društvena dobra i zato naša sela imaju ono nešto više: imaju dušu.

– Pozivam sve, a naročito mlade obitelji iz stisnutih gradskih kuća i stanova, koji traže dobro mjesto za život, da izaberu ovaj naš novigradski kutak Podravine za svoj dom.

Dan općine prigoda je podsjetiti na najvažnije učinjeno u proteklom razdoblju. Što ste uspjeli u zadnjih godinu dana?

– Moram podsjetiti na protekle dvije godine. Toliko je, naime, prošlo otkad smo ova ekipa vijećnika, moja zamjenica Lidija Peroš i ja preuzeli odgovornost za vođenje naše općine. Sve to vrijeme nastojali smo iscrpno izvještavati građane o poslovanju naše općine.

– Pisali smo o više od 300 neplaćenih računa i brojnim nepodmirenim obavezama koje smo zatekli. Obavještavali smo na koje načine se borimo s tim višemilijunskim dugovima, ali i o tome kako pripremamo i pokrećemo konkretne, vidljive poslove.

– Tako smo nedavno izvijestili da nam je uspjelo u cijelosti, sa svim zaostacima, otplatiti kredit podignut prije 12 godina za dovršetak gradnje sportske dvorane. Moram podsjetiti da je novac najmanje potrošen na dovršetak gradnje. Naveli smo da je plaćanje dugova pri kraju, da je općinski račun u plusu te da novonastale financijske obaveze podmirujemo odgovorno i u rokovima.

– Zbog odgovornog financijskog poslovanja, a također i zbog dodatnih sredstava koje je država omogućila preko fiskalnog izravnanja, stekli su se uvjeti da početkom ove godine krenemo u realizaciju većih i skupljih poslova, uglavnom sufinanciranih novcem iz EU i nacionalnih fondova.

Koje ste projekte priveli kraju?

– U posljednih oko pola godine završili smo nekoliko projekata. Tako je asfaltirana cesta između Plavšinca, Vlaislava i Borovljana, u vrijednosti gotovo dva milijuna kuna. Završila je gotovo milijun kuna vrijedna energetska obnova Dječjeg vrtića Fijolica čemu treba dodati i više od 400 tisuća kuna uloženih u unutarnje uređenje vrtića, ali i vrtićkog dječjeg igrališta.

– Trenutno smo angažirani oko izgradnje reciklažnog dvorišta kojemu je procijenjena vrijednost dosegla više od 2,1 milijun kuna, a u tijeku je i projekt “Zaposli pa pomozi”. Njime je 10 teže zapošljivih žena s područja naše općine dobilo posao. Riječ je o dvogodišnjem angažmanu skrbi za naše sumještane kojima treba pomoć. Vrijednost tog projekta u našoj općini dosegla je 2,78 milijuna kuna.

Svakodnevno funkcioniranje podrazumijeva i manje projekte. Ima li ih u novigradskoj općini?

– Naravno. U tijeku je izrada projektne dokumentacije za gradnju sanitarne kanalizacije za Borovljane i Vlaislav. Došlo je do zastoja jer naš prostorni plan ne predviđa mogućnost gradnje kanalizacije u tim naseljima pa smo pokrenuli inicijativu za drugim izmjenama i dopunama prostornog plana uređenja naše općine. Nažalost, propisana zakonska regulativa taj je rok produljila na 8 do 12 mjeseci.

– Krajem svibnja potpisali smo s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije ugovor o sufinanciranju izgradnje pješačke staze u Koprivničkoj ulici. Završetak staze na desnoj strani koštat će nas prema procjenama oko 380.000 kuna od kojih od Fonda dobivamo 100.000 kuna. No, poništio sam postupak javne nabave jer je u jedinoj pristigloj ponudi iskazana cijena za trećinu veća od nama prihvatljive. Stoga ćemo ponoviti postupak javne nabave, nadamo se da ćemo naći izvođača koji će kvalitetno odraditi taj posao i za nas po prihvatljivoj cijeni.

Kako općina skrbi o najranjivijim skupinama društva?

– Već sam spomenuo projekt “Zaposli pa pomozi” kojim je 10 teže zapošljivih mještanki naše općine dobilo posao na skrbi i pomoći našim starijim sumještanima kojima treba pomoć. Osim toga, starijima od 60 godina čija mjesečna primanja ne prelaze 2.000,01 kunu podijelili smo uskrsne poklone u kojima je bilo i 100 kuna.

– Kad je pak riječ o mladima, uz uobičajenu skrb ove smo godine odlučili s po 300 kuna subvencionirati odlazak na nastavu u prirodi ili izvanučioničnu nastavu. Riječ je o takozvanom malom maturalcu na koji idu učenici trećih i četvrtih razreda, ovisno kako se koje godine organiziraju, te o maturalcu sedmaša.

Jeste li zadovoljni postignutim pokazateljima?

– Teško je u dvije godine popraviti i pokrenuti stagnaciju uzrokovanu lagodnim i neodgovornim desetogodišnjim poslovanjem, ali danas sa sigurnošću možemo reći da se, konačno, nakon dužeg razdoblja zaostajanja i propadanja, situacija u našoj općini popravlja.

– Možda je ta razlika, kakvo je stanje bilo nekad, a kakvo je sad, najvidljivija na primjeru općinskih komunalnih strojeva i alata. Na prvoj inventuri nakon dolaska u Općinu zatekli smo: dvije flakserice (jedna neispravna), jednu samohodnu kosilicu (bez funkcije “samohoda”) koja je kosila na mjestu ili dok ju se guralo i jednu traktorić-kosilicu koja za vrijeme sezone košnje iziskuje ozbiljnije popravke u prosjeku jednom mjesečno.

– S takvom opremom i s dva komunalna radnika održavani su parkovi, groblja, zelene površine uz pješačke staze i više od 100 kilometara općinskih nerazvrstanih cesta!

– Uz vraćanje naslijeđenih dugova i kredita, pokretanje i realizaciju ozbiljnih poslova, uspjeli smo osigurati novac za zaposlenje još jednog komunalnog radnika, a imovinu općine dodatno smo povećali nabavkom potrebnih alata i strojeva. Tako je kupljen rabljeni auto i nova auto prikolica; profi samohodna kosilica i dva profi trimera; dva profi teleskopska trimera za orezivanje granja, profi trimer i motorna pila; aparat za zavarivanje, dva topa za zagrijavanje prostora; komunalni traktor s prikolicom; rasipač soli, dasku za snijeg i malčer. Sve to kako bismo održali kvalitetu komunalnog uređenja naše općine.

Kakvi su vam planovi za dalje?

Realizacija započetih projekata te kreiranje novih kojima ćemo povećati kvalitetu života žitelja. Imali smo težak posao sređivanja poslovanja, podmirenja dugova, trebali smo vratiti povjerenje građana u Općinu. Kao što sam rekao, redovno smo izvještavali o našim potezima. To su mještani primijetili. A promjenu načina rada uočile su i odgovorne službe. Tako je novigradska općina od Instituta za javne financije dobila ocjenu 5 za transparentnost proračuna. To nas iznimno veseli i potvrda nam je da smo na dobrom putu.

– Vjerujem da će to prepoznati i građani, bilo ostankom u novigradskoj općini, bilo doseljenjem. Imamo obilje komparativnih prednosti – komunalnih, obrazovnih, prometnih, infrastrukturnih, zbog kojih smo doista vrlo kvalitetno i lijepo mjesto za život svih generacija.

– Na kraju svima još mogu samo poželjeti sretan i veseo Dan naše općine te da naš župni blagdan Rastanka svetih apostola provedete u miru i blagoslovu sa svojom obitelji, susjedima i prijateljima.

zatvori