Petak, 26. travnja 2024.

FOTO Dovršena je energetska obnova Dječjeg vrtića ‘Fijolica’ u Novigradu Podravskom

Završnom konferencijom danas je u Novigradu Podravskom označen dovršetak projekta energetske obnove zgrade Dječjeg vrtića Fijolica.

Projekt je prijavila Općina Novigrad Podravski, a partner u projektu je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Riječ je o još jednom uspješno dovršenom projektu na području novigradske općine, istaknuo je načelnik Zdravko Brljek:

– Ovo je već treći završetak radova u posljednje vrijeme. Prvo smo obavili asfaltiranje nerazvrstanih cesta od Plavšinca do Borovljana te za to dobili uporabnu dozvolu. U sklopu vrtića odrađen je još jedan posao, adaptacija i unutrašnje uređenje koje se tiče podne podloge, te zamjena dotrajalih igrala novima na vrtićkom igralištu. To je također obavljeno i izdana je uporabna dozvola. Sada i tehnički završavamo ove poslove na energetskoj obnovi. Zatražili smo tehnički pregled, vjerujemo da će biti sve u redu i da će i za to biti izdana uporabna dozvola. Koristim priliku i da kažem da to nije kraj ovog ciklusa; prije desetak dana počeli su nedaleko odavde radovi na izgradnji reciklažnog dvorišta – najavio je načelnik Brljek te pobrojao što je sve učinjeno:

– Ovo je djelomična energetska obnova: podrazumijeva zamjenu stolarije, točnije 50-ak vrata, kliznih stijena i prozora, zatim termofasadu na svim obodnim zidovima i termoizolaciju plafona: u jednom dijelu spuštanjem plafona, a u jednom dijelu direktnim nanošenjem na plafon.

Zdravko Brljek. Snimio Marko Posavec.

Vrijednost radova tijekom izvođenja projekta neizbježno je porasla, kazao je načelnik:

– Kao što znaju svi koji provode neke radove, to je naša svakodnevica. Cijena rada i materijala je poskupjela. Kada su naši prethodnici – kojima ovom prilikom zahvaljujem – prijavljivali ovaj projekt, procijenjeno je bilo da će ti radovi koštati ispod 600 tisuća kuna s PDV-om. Međutim, nakon provedene javne nabave i jednog jedinog ponuditelja, znači nije bilo neke konkurencije niti jagme, cijena je ispala 845 tisuća kuna. Bilo je puno takozvanih VTR-ova, naknadnih radova koji nisu obuhvaćeni troškovnikom, a bilo ih je nužno provesti. Tako da se bojim da će se vrijednost povećati za još stotinjak tisuća kuna. To ćemo vidjeti po konačnom obračunu.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije u iznosu od 445 tisuća kuna. Kada su u Općini uvidjeli koliko su europska sredstva proporcionalna konačnim troškovima projekta, zatražili su i dobili dodatno financiranje od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 189 tisuća kuna.

Ratimir Ljubić. Snimio Marko Posavec.

Na završnoj konferenciji bio je i zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić koji je tom prigodom izjavio:

– Čestitam Općini Novigrad Podravski i Dječjem vrtiću Fijolica na uspješno završenom projektu energetske obnove. Podizanje standarda za naše najmlađe je vrlo bitna stvar u našoj županiji, i u smislu demografske obnove i demografske održivosti, da nam djeca i mlade obitelji ostaju. Vrlo je bitno pružiti mladim ljudima sigurnost, a i kvalitetu usluge; od predškolskog odgoja, školskog, srednjoškolskog i visokoškolskog obrazovanja, ako će mladi ljudi ovdje imati sve, uz naravno i mogućnost zaposlenja, sigurno će ostati ovdje, a neće ići van Lijepe naše – poručio je dožupan Ljubić.

Vedran Petrović. Snimio Marko Posavec.

Glavni projektant Vedran Petrović istaknuo je kako je odrađeni posao svima vidljiv:

– Osim uštede koja bi trebala biti oko 56% smanjenja godišnje potrošnje energije za grijanje, vrtić je dobio i novu vizuru. Sada više nema staru i oronulu fasadu, sada ima nešto što priliči odgoju djece u novim, živim bojama. Tako je zgrada dobila i novu funkcionalnost i novi izgled.

Stjepan Njegač. Snimio Marko Posavec.

Direktor tvrtke izvođača radova Stjepan Njegač napomenuo je i još jednu novost:

– Uz toplinsku izolaciju zidova i stropova, izveli smo i jedan dodatak: rekonstrukciju rasvjete. Ugradili smo nove LED svjetiljke pa smo dobili bolju rasvijetljenost s puno manje instalirane snage.

Senada Ranilović. Snimio Marko Posavec.

Predstavnica PORE – Razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije Senada Ranilović također se obratila prisutnima:

– Izuzetno mi je drago što PORA može biti dio ove priče. Mi smo zapravo ekipa koja uvijek stoji u pozadini, iza kulisa EU projekata, na način da smo mi oni koji se brinu o tome da bi svako izvješće otišlo na vrijeme, da bi novac na vrijeme sjeo na račun i tako dalje. Ovaj i druge projekte koji se provode u općini pripremila je PORA, u suradnji s Općinom i uz podršku Koprivničko-križevačke županije. Zahvaljujem Općini na ukazanom povjerenju i suradnji.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

zatvori