Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO Nezavisni Maričić demonstrativno napustio sjednicu Gradskog vijeća, zapelo na raspravi o dnevnom redu

17. sjednica koprivničkog Gradskog vijeća zaozbiljno nije ni počela, a već je proglašeno 15 minuta stanke. Prije toga, nezavisni Miodrag Maričić demonstrativno je napustio sjednicu.

Sve je zapelo još na prvoj točci definiranja dnevnog reda današnjeg okupljanja predstavnika Koprivničanaca u gradskom parlamentu.

Nezavisni Miodrag Maričić napustio je sjednicu poprativši svoj odlazak riječima “za mene je ova sjednica gotova”. Naime, predložio je da se dnevni red prelomi do desete točke i od jedanaeste na dalje.

Kako, prema ocjeni predsjedavajućeg Ivana Pala, nije dao konkretan prijedlog za izmjenu dnevnog reda, vijećnik Maričić je dobio svojevrsnu opomenu pa je rezignirano napustio sjednicu.

– Ovo je sramota! – prokomentirao je predsjedavajući koprivničkih vijećnika Ivan Pal.

Snimio Marko Posavec.

Za govornicu je potom izašla predsjednica SDP-ovog kluba Adriana Vidović koja je predložila da se točke od 18 do 23 skinu s dnevnog reda. Riječ je o mjerama poticanja poduzetništva koje je predložio Ivica Suvalj iz Mreže nezavisnih lista. Vijećnička većina, naime, smatra da su ove mjere nepotrebne jer u gradu već postoje mjere poticanja poduzetništva, a i gradonačelnik je nedavno predstavio javnosti program mjera poticanja poduzetništva o kojemu bi Gradsko vijeće trebalo odlučiti u srpnju.

– Izuzetno sam iznenađen ovim jer sam na posljednjoj sjednici najavio i 1. travnja predao prijedloge u pisarnicu. Mislim da bi bilo demokratično da smo o tome raspravljali – rekao je vidno razočaran Mrežin Ivica Suvalj te dodao:

– Ne živim na Marsu i znam da ove točke ne bi prošle, ali smo ipak mogli raspravljati o njima. Mogli ste mi dozvoliti da obrazložim te točke, mogli ste me ismijati, niste morali ovako rušiti točke za koje sam se pripremao još od siječnja. Neću napraviti što je napravio kolega Maričić. Znam da ćete izglasati skidanje ovih točaka s dnevnog reda. Ovo znači da, ako se ne slažem s odlukama Grada, da sam destruktivan. A kad nešto napravim, dam truda i vremena, onda se to jednostavno makne. U mojim prijedlozima nije bilo napadanja, samo konstruktivnih prijedloga. Mogu biti krivi, ali to mi recite tijekom rasprave.

Snimio Marko Posavec.

Na kraju je dodao da je razočaran i kao vijećnik, i kao građanin Koprivnice

– Što mi preostaje? Izabran sam kao i vi, svi su mi građani jednako važni. Ostaje mi doći na sjednicu, uzeti svojih 360 kuna i reći “baš me briga, izdržat ću do kraja”. No sad sam razočaran, i kao vijećnik i kao građanin ovog grada.

Za govornicu je potom izašao nezavisni Antonio Grgić. Ponovio je Maričićev prijedlog da se danas odrade točke od 1 do 10, a ostale da se prebace na drugu sjednicu. Ujedno je izrazio nezadovoljstvo skidanjem s dnevnog reda Suvaljevih točaka, no predsjedavajući Pal ga je upozorio da o tome nema rasprave, samo može izraziti prijedloge o dnevnom redu.

Nezavisni Marijan Šiško potom je predložio da se dnevni red prepolovi na po 15 točaka i da se sazove druga sjednica jer koncentracija nakon 30 točaka pada.

Uzvratio mu je predsjednik Ivan Pal upozorivši na to da i drugi imaju sjednice s puno točaka, podsjetivši na sjednice Županijske skupštine s 40.

– Ne možemo imati sjednicu jednom mjesečno kao lani. Tek je to neozbiljno. Tko želi biti vijećnik, neka se pripremi za to. Ne znam zašto naši nezavisni vijećnici nisu formirali svoj klub i djelovali kroz njega.

Trenutno je u tijeku stanka nakon koje će uslijediti rasprava o dnevnom redu, a za zapisničkim stolom preslušavaju raspravu.

zatvori