Petak, 26. travnja 2024.
Home Aktualno FOTO Svečanom sjednicom i otvorenjem međunarodnog projekta počela je proslava Dana općine Legrad

FOTO Svečanom sjednicom i otvorenjem međunarodnog projekta počela je proslava Dana općine Legrad

0
FOTO Svečanom sjednicom i otvorenjem međunarodnog projekta počela je proslava Dana općine Legrad
Svečanom sjednicom Općinskog vijeća, kulturno-umjetničkim programom, otvorenjem izložbe fotografija ‘Vatru gasi, brata spasi’ i otvorenjem projekta Legrad International Forum danas je počelo trodnevno obilježavanje Dana općine Legrad.

Projekt Legrad International Forum financiran je iz programa “Europa za građane” i u ovom je podravskom naselju danas okupio predstavnike 22 općine iz 10 europskih zemalja.

>> Načelnik Ivan Sabolić o životu, perspektivama i budućnosti Legrada

Općina Legrad primjer je drugima u mnogočemu, a ponajviše u uspješnoj provedbi EU projekata, istaknuo je u svom govoru načelnik Ivan Sabolić:

– U provedbi imamo 11 projekata financiranih europskim novcem, tri smo uspješno završili, a za četiri još čekamo evaluaciju. Postavili smo pristanište za čamce na Dravi, a napravit ćemo i reciklažno dvorište, cestu Mali Pažut, strategiju razvoja poljoprivrede, nabaviti dodatne kante za razdvajanje otpada, provesti edukacije o razdvajanju otpada i tako dalje.

Uz to izgrađeno je i novo igralište u dječjem vrtiću, dovršeno je vatrogasno spremište u Selnici Podravskoj, obnovljeno krovište na Vatrogasnom domu u Legradu, a na vatrogasnom domu u Kutnjaku promijenjen je sustav grijanja, dodao je načelnik, spomenuvši i kako je uoči početka sezone na Šoderici uređeno 300 metara obale te su orezana stabla koja su prijetila ljudima i imovini.

Tu su i brojne druge aktivnosti poput 2. Izmjena i dopuna prostornog plana, projektiranja biciklističkih i poučnih staza za Halasz Csardu, napravljeni su troškovnici za energetsku obnovu stare škole, za uspornike na Šoderici te proširenje groblja u Selnici i mrtvačnice u Malom Otoku.

Ivan Sabolić. Snimio Marko Posavec.

– Ponosni smo na naše socijalne i poticajne programe koji su sve bolje prihvaćeni i iskorišteni. Među njima treba spomenuti Program stambenog zbrinjavanja mladih obitelji, koji su nakon nas počele provoditi i druge općine i gradovi. Posebno potičemo razvoj poljoprivrede i smještajnih kapaciteta. Godinama stipendiramo studente, od ove godine i učenike srednjih škola, a prošle godine isplatili smo prve božićnice za umirovljenike. Treba istaknuti da su smanjene cijene vrtića za 33 posto kako smo i najavili, a sufinanciramo i boravak djece u jaslicama – istaknuo je načelnik Sabolić.

Ni to nije sve. U dogovoru s trgovinama i Općinom Drnje uvedena je neradna nedjelja, Općina je osnovala vlastitu komunalnu tvrtku i više od milijun kuna uložila u strojeve, što znači da sama održava zelene površine i ima svoju zimsku službu. Zajedno sa susjednim općinama, i Legrad je kupio udio u koprivničkom Gradskom komunalnom poduzeću Komunalac.

Snimio Marko Posavec.

– Za godinu dana siguran sam da ćemo se moći pohvaliti s nekoliko realiziranih većih projekata: obnovljenom županijskom cestom Selnica – Kutnjak u dužini kilometar i pol, koju obnavljamo u suradnji s Županijskom upravom za ceste, obnovljenom obalom na Halaš Čardi, koju obnavljamo u suradnji s Hrvatskim vodama, uljepšanim grobljima u Selnici i Malom Otoku, novom ogradom u Sportskom parku Fizeš i još puno manjih, ali potrebnih projekata. Želja nam je stvoriti pametnu općinu uvođenjem modernih tehnologija i inovativnih rješenja poput e-arhive, e-sjednica, besplatnih WiFi točaka, pametnih klupa, e-punionica, električnih bicikala i hibridnih vozila – naveo je načelnik Sabolić, te zaključio:

– Naravno, svi ti projekti ne bi bili realizirani da nema proaktivnih ljudi: prije svega djelatnice općine, moje zamjenice, aktivnih vijećnica i vijećnika, članica i članova udruga, radnika koji brinu o našem okolišu i svih naših mještana dobre volje koji se uključuju kritikama i radom, a zahvaljujemo i onima koji se uključuju samo kritikama.

Snimio Marko Posavec.

Svečana sjednica bila je i prigoda za dodjelu općinskih nagrada i priznanja. Zlatnu plaketu Grb Općine Legrad za kulturu dobila je Zdravka Švorc iz Selnice Podravske, Zlatnu plaketu Grb Općine Legrad za gospodarstvo dobio je Julio Kuruc, a Zahvalnicu Općine Legrad Nada Tručić.

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća bili su i brojni gosti: gradonačelnici Koprivnice i Đurđevca Mišel JakšićHrvoje Janči, saborski zastupnik i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Damir Felak, potpredsjednica Županijske skupštine i predsjednica županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova Verica Rupčić, načelnici općina i mnogi drugi.

Snimio Marko Posavec.

PROGRAM: LEGRAD INTERNATIONAL FORUM
14. – 16. lipnja 2019.

Subota, 15. lipnja

7:00 – 12:00 – Ribičko natjecanje “Leskov prut” (jezero Šloprog ili Halasz Csarda)
7:00 – 9:00 – Doručak
9:00 – 10:00 – Svečani mimohod
10:00 – 12:00 – Predavanja 2. dio
12:00 – 17:00 – Kulinarska natjecanja, Graffiti natjecanje, Kulturno-umjetnički program, Izložba rukotvorina i poljoprivrednih proizvoda (dvorište stare škole)
17:00 – 19:00 – Ples na svili (Park na Trgu Svetog Trojstva)
19:00 – 20:00 – Večera i završna predavanja
20:00 – 21:00 – Zabava pod šatorom (Sportski centar Fizeš)
21:00 – Koncert grupe “Gazde” (Sportski centar Fizeš)
23:00 – Vatromet (Sportski centar Fizeš)

Nedjelja, 16. lipnja

7:00 – 9:00 – Doručak (Društveni dom Legrad)
9:00 – 10:00 – Razgovori o novim projektima (Društveni dom Legrad)
11:00 – Sveta misa i proštenje (crkva Presvetog Trojstva, Legrad)
12:00 – Ručak i polazak gostiju (Društveni dom Legrad)
14:00 – Vatrogasno natjecanje za djecu (Selnica Podravska)

Sve informacije o projektu možete pronaći na ovoj poveznici.

zatvori