Petak, 26. travnja 2024.
Home Aktualno FOTO: DAN OPĆINE GOLA Svečano je otvoren pročistač otpadnih voda, a mladi uzgajivači teladi pokazali su svoje vještine

FOTO: DAN OPĆINE GOLA Svečano je otvoren pročistač otpadnih voda, a mladi uzgajivači teladi pokazali su svoje vještine

0
FOTO: DAN OPĆINE GOLA Svečano je otvoren pročistač otpadnih voda, a mladi uzgajivači teladi pokazali su svoje vještine
Svečanim otvorenjem uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i Bambino kupom danas je proslavljen Dan općine Gola. Bio je to središnji dio višednevne manifestacije kojom ova prekodravska općina slavi svoj dan.

– Ovaj je događaj neizmjerno važan za našu općinu – rekao je načelnik dr. Stjepan Milinković prilikom otvorenja pročistača. – Kada smo počeli graditi vodoopskrbu na ovom području, kada smo uopće razmišljali o tome, samo od sebe nametalo se da ćemo jednog dana trebati i odvodnju. Došao je i taj dan. Želim zahvaliti svima koji su pomogli u ovome projektu, prije svega Hrvatskim vodama, Koprivničkim vodama i Koprivničko-križevačkoj županiji.

Snimio Marko Posavec

S tehničkim detaljima projekta i radova prisutne je upoznao Tomica Blažek, rukovoditelj održavanja u Koprivničkim vodama, napomenuvši da su investiciju u 80-postotnom omjeru financirale Hrvatske vode, a preostalih 20 posto osigurale su Općina i Županija. Time je ujedno završen sustav javne odvodnje u Goli i pročistač je u potpunosti funkcionalan, a tendencija je da se na njega priključe i ostala naselja na području općine.

Čestitke načelniku Milinkoviću uputio je i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić: – Malo načelnika u Hrvatskoj skupi tu, neki će reći hrabrost, neki će reći ludost – jer znate i sami da kada nešto radite prvo vas više napadaju nego što vas hvale – ali on je imao hrabrosti da pokrene jedan proces, da stavi u zatvoreni sustav i vodoopskrbu i odvodnju u općini Gola, i u tome je uspio – rekao je Jakšić te ponovio da koliko će biti jake općine i sela, toliko će biti jaka i Koprivnica.

Snimio Marko Posavec

Župan Darko Koren istaknuo je značaj ovakvih projekata, pogotovo triju aglomeracija koje su u pripremi na području Koprivničko-križevačke županije. – Zahvaljujem i Hrvatskim vodama na sveukupnom doprinosu razvoju komunalne infrastrukture na području Koprivničko-križevačke županije. Projekata poput ovih triju aglomeracija dosad u takvim gabaritima nije bilo. Čestitam Općini na višegodišnjim uspjesima u kojima smo i mi kao Županija u priličnoj mjeri sudjelovali, na naš ponos i zadovoljstvo – rekao je župan te dodao:

– Želim vam i nadalje puno uspjeha u radu, na sreću i zadovoljstvo stanovnika ove općine jer svaki je ovakav projekt garancija da će ovdje ljudi ostati živjeti, na ovom prekrasnom prostoru vrijednih i marljivih ljudi. Ovo je specifično područje naše županije, posebno po mnogočemu, ali poznato upravo po marnim ljudima koji su ovdje ostali i pronašli svoju budućnost, a mi im našim doprinosom, vjerujem, u tome pomažemo.

Snimio Marko Posavec

Načelnik Milinković ponosno je istaknuo da je u Goli demografska situacija toliko dobra da im nedostaje još jedna vrtićka jedinica kako bi svu djecu upisali u vrtić, a to je s osobitim zadovoljstvom pohvalio saborski zastupnik Damir Felak, naglasivši kako svi ovakvi projekti u konačnici i jesu za mlade ljude da ovdje ostanu živjeti i raditi.

– 1993. godine kada je uspostavljen ovaj sustav lokalne samouprave, a ja sam bio načelnik jedne općine, nitko nije mogao ni sanjati da će vodovodi već biti gotovo u svim našim mjestima, a kamoli i kanalizacija. Mislim da će zahvaljujući sredstvima koja dolaze iz Europske unije to ići još i brže – kazao je Felak.

Prisutnima se obratio i zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić koji je istaknuo i doprinos saborskog zastupnika Branka Hrga.

Među gostima na svečanosti u Goli bili su i zamjenici župana Darko SobotaRatimir Ljubić, predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, potpredsjednica Županijske skupštine i predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije Verica Rupčić, načelnici općina i drugi uvaženi gosti.

Snimio Marko Posavec

Uzvanici su na pročistač i s njega natrag u središte Gole došli u konjskim zapregama, kao što je to i običaj na Dan općine Gola. Potom je na sajmištu održan Bambino kup, smotra mladih uzgajivača teladi u organizaciji Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu i Hrvatske stočarske udruge Gola.

Program proslave Dana općine nastavlja se sutra proštenjem i svetom misom u Ždali. Iduće subote, 22. lipnja, na rasporedu je turnir u malom nogometu na igralištu NK Fugaplast, dan kasnije u parku u Goli održat će se Vatrogasni kup općine Gola, a program će završiti posljednjeg dana lipnja proštenjem u Gotalovu.

zatvori