Četvrtak, 18. travnja 2024.

Župan Koren o preseljenju pekmezare: Neka se stručnjaci bave gospodarstvom, a ovi iz politike nek i dalje cirkusiraju po ulicama

Aktualiziranje teme preseljenja Podravkine Pekmezare dobilo je ulogu prvorazrednog političkog pitanja u tjednu održavanja izbora hrvatskih predstavnika u parlament Europske unije.

Rekao je to odgovarajući jutros na novinarsko pitanje koprivničko-križevački župan Darko Koren. Kao političar je svjestan da nikad nije dobro kad se nešto seli, zatvara ili kad se ukidaju radna mjesta, no od Uprave Podravke je dobio informacije o čemu je doista riječ:

– Naravno da sam se raspitao koja je pozadina toga i od Uprave Podravke sam dobio obrazoloženje da je to čisto organizacijsko, tehnološko i tehničko pitanje. Taj dio proizvodnje dosad je funkcionirao u neprimjerenim, starim uvjetima i kapacitetima, u pravilu samo dva mjeseca u godini. Procjena je Uprave i onih koji organiziraju taj dio procesa proizvodnje da to bude u Podravkinoj tvornici Kalnik u Varaždinu, kao što je tamo preseljena i proizvodnja rajčice iz Umaga.

– Pitanje organizacije proizvodnje treba prepustiti odgovornima za poslovne procese, a ne s bočicama pekmeza demonstrirati na ulici. To mi je smiješno – poručuje župan Koren koji se osim na akciju Hrvatskih demokršćana osvrnuo i na otvoreno pismo gradonačelnika Koprivnice Mišela Jakšića koji je jučer od premijera Andreja Plenkovića zatražio da zaustavi preseljenje Podravkine pekmezare. Nazvao ga je “srednjoškolskim pamfletom kojem je na završetku samo nedostajalo Smrt fašizmu, sloboda narodu“:

– Ja bih isto tako mogao napisati otvoreno pismo bivšem premijeru Zoranu Milanoviću i pitati ga što je poduzeo da bivša uprava na čelu sa Zvonimirom Mršićem ne proda proizvodnju vode, ne zatvori proizvodnju kruha i ne uništi proizvodnju mesa. Prehrambena industrija koja pretendira biti lider u Hrvatskoj, ukida tri bazne proizvodnje: meso, kruh i vodu. Ja vas pitam: gdje ste onda bili?

Župan Koren je ponovio da se kao političar protivi preseljenju, zatvaranju i ukidanju radnih mjesta, no:

– Treba biti realan i pustiti stručnjacima da se bave gospodarstvom, a ovima iz politike neka i dalje cirkusiraju po gradskim ulicama.

zatvori