Utorak, 30. travnja 2024.

Nikola Horvat prehodao je cijelu Hrvatsku, od Iloka do Prevlake, i dolazi nam ispričati kako mu je bilo

Putopisac i hodač na duge pruge Nikola Horvat u srijedu ponovno dolazi u Koprivnicu. Na multimedijalnom predavanju u Knjižnici i čitaonici ‘Fran Galović’ opisat će svoj put pješice duž cijele Hrvatske te predstaviti knjigu ‘Upoznaj Hrvatsku osobno: Teslin priručnik za hodače’.

Nikola je 2016. godine, kao prvi Hrvat u povijesti, prehodao 4300 kilometara dugačak Pacific Crest Trail (PCT) u Sjedinjenim Američkim Državama. Tamo je dobio i svoj trail nadimak Tesla – odatle Tesla u naslovu knjige. O tome je lani već pričao koprivničkoj publici.

Po povratku u domovinu, primio se posla i utemeljio Croatian Long Distance Trail – pješački put koji vodi skroz od Iloka na krajnjem istoku do Prevlake na jugu Hrvatske, duljine oko 2280 kilometara. Kako osnivaču i priliči, put je u cijelosti prehodao 2018. godine. Društvo su mu pravili Amerikanac Matt Bisenius i Marina Novoselić, a potkraj staze pridružila mu se Ruskinja Olga. U svibnju su Nikola, Marina i Matt došli i do Koprivnice gdje ih je primio gradonačelnik Mišel Jakšić. Prespavali su u klijeti koju im je velikodušno ponudio jedan koprivnički planinar, posjetili su i norijadu koprivničkih maturanata, pa idućeg jutra nastavili dalje. Više o tome čitajte ovdje.

Nikola je CLDT završio stigavši u Prevlaku 10. kolovoza prošle godine, nakon 104 dana hoda tijekom kojih je prešao ukupno 2266 kilometara. Rezultat toga je knjiga “Upoznaj Hrvatsku osobno: Teslin priručnik za hodače” koju će u srijedu predstaviti koprivničkoj publici, uz naravno dojmove sa CLDT-a. U njoj je sažeo sve savjete i preporuke za hodanje na duge pruge koje je stekao iskustvom.

Predavanje će se održati u srijedu, 27. ožujka s početkom u 19 sati na Stručno-znanstvenom odjelu Knjižnice i čitaonice “Fran Galović”. Ulaz je slobodan.

Sve informacije o Croatian Long Distance Trailu možete pronaći na cldt.hr, a Nikolin blog možete pratiti ovdje.

zatvori