Petak, 29. ožujka 2024.

POTHVAT ZA PAMĆENJE Hodaju od Iloka do Prevlake, a jučer su stigli u Koprivnicu

Prije 23 dana krenuli su pješice iz Iloka i u utorak su stigli do Koprivnice. Oni su Marina Novoselić, Nikola Horvat i Matt Bisenius, a njihov put zove se Croatian Long Distance Trail (CLDT) i vodi ih preko cijele Hrvatske. Pješice, uglavnom divljinom, s ruksacima na leđima.

To je prvi pokušaj prehodavanja CLDT-a u cijelosti, kako bi trasirali stazu za buduće hodače.

U Koprivnici ih je ugostio gradonačelnik Mišel Jakšić. – Odlučiti se za ovakav pothvat morate imati jako puno hrabrosti, volje i ljubavi i upravo na tome vam od sveg srca čestitam. Nadam se da će taj vaš trud koji ulažete ići i dalje svojim putem, da ćete dalje imati snage i podrške da nastavite u smjeru u kojem ste krenuli te da ćete nam u nekoj novoj prilici doći opet – poručio im je gradonačelnik.

Snimio Marko Posavec.

Gradonačelnik ih je u Koprivnici počastio ručkom, a Nikola Horvat je bio na sastanku i u koprivničkoj tvrtci Hangar 18 gdje je dogovarana suradnja. Navečer su posjetili i koprivničku norijadu.

Croatian Long Distance Trail, u slobodnom prijevodu “Hrvatska dugoprugaška staza”, projekt je koji je pokrenuo Nikola Horvat nakon što je 2016. kao prvi Hrvat prehodao poznati Pacific Crest Trail (PCT) na zapadu Sjedinjenih Američkih Država, 4300 km od Kalifornije na jugu do kanadske granice na sjeveru.

Trasa CLDT-a dugačka je 2281 kilometar i proteže se od Iloka na krajnjem istoku do Prevlake na krajnjem jugu Hrvatske. Podijeljena je u nekoliko sekcija, a naše područje spada u 247 kilometara i 10 dana hoda dugačku sekciju A3 Daruvar – Sveti Martin na Muri.

“Cilj nam je učiniti CLDT svjetski poznatom avanturističkom destinacijom koja će imati minimalan impakt na okoliš, ali ogroman na pojedince koji će ga hodati, zajednicu kojom će prolaziti i državu čije će ime pronositi u najpozitivnijem mogućem smislu cijelim svijetom”, poručuju osnivači traila – udruga Croatian Long Distance Trail na čijem je čelu Nikola Horvat.

Nakon odmora u Koprivnici, troje hodača prespavalo je u Reki i jutros je nastavilo put Kalnika i dalje prema Svetom Martinu na Muri. Put bi trebali završiti na krajnjem jugu Hrvatske negdje sredinom kolovoza.

Njihove pustolovine možete pratiti na Nikolinom blogu. Više o CLDT-u možete doznati ovdje.

Izvor: koprivnica.hr
Izvor: koprivnica.hr
Izvor: koprivnica.hr
Izvor: koprivnica.hr
Izvor: koprivnica.hr
Izvor: koprivnica.hr
Izvor: koprivnica.hr
zatvori