Četvrtak, 23. svibnja 2024.

Mladen Kešer: Nova statistička podjela Hrvatske nije dobra, naša bi županija trebala biti u novoj panonskoj regiji

Predsjednik županijske organizacije SDP-a u Koprivničko-križevačkoj županiji Mladen Kešer nije zadovoljan predloženom administrativnom podjelom Hrvatske na takozvane NUTS 2 regije.

– Žao mi je što o tome nismo raspravili na Županijskoj skupštini. Žao mi je što o tome nismo čuli i mišljenje svih načelnika i gradonačelnika u Koprivničko-križevačkoj županiji. I za to na neki način krivim župana Darka Korena. Trebao nas je sazvati i trebali smo o tome raspravljati. Na žalost, sastanak o toj temi održan nedavno u Vladi nije bio dovoljan da se mi svi izjasnimo – rekao je Kešer novinarima na konferenciji za medije u koprivničkom sjedištu županijskog SDP-a.

Sam Kešer predlaže, kako je rekao, jedanaestu verziju statističke podjele Hrvatske:

– Ja bih Hrvatsku ovog trenutka podijelio na tri statističke regije: na sjevernu Hrvatsku, panonsku Hrvatsku i jadransku Hrvatsku. Panonska Hrvatska je istočni dio i našu županiju bih baš tu smjestio kako bi podravsko-prigorski poduzetnici mogli ostvariti potpore do 70%. To bi ustvari bilo izvrsno.

Snimila Sandra Levak-Miklošić.

Kad je pak u pitanju sjeverna Hrvatska, u koju je svrstao bogatije hrvatske županije, Kešer predlaže da Grad Zagreb kao metropola osnuje fond za sufinanciranje projekata svoje statističke regije. Tako bi potpore dobivali i oni s područja Grada Zagreba što je iznimno važno jer se bez zagrebačkih tvrtki hrvatsko povlačenje potpora svodi na minimum. Naime, razvijenost Zagreba dosegla je 107% europskog prosjeka, što znači da za njegove poduzetnike nema potpora. Stoga Kešer ima poruku i za zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića:

– Upućujem apel gradonačelniku Bandiću. Mislim da je ovog trenutka zaboravio na Grad Zagreb i njegovih 800.000 ljudi. On trenutno hoda po Hrvatskoj i vrbuje saborske zastupnike umjesto da brine o poduzetnicima koji će, ako Vlada 1. veljače donese prezentiranu odluku o novoj statističkoj podjeli Hrvatske, ostati bez potpora.

Mladen Kešer. Snimila Sandra Levak-Miklošić.

Kešer je uvjeren da Vlada još uvijek može otvoriti pregovore s Europskom komisijom i dodatno ispregovarati više potpore od propisanih. Kad je u pitanju Koprivničko-križevačka županija, Kešer nema dvojbi:

– Ako Koprivničko-križevačka županija ostane u regiji sjeverna Hrvatska, neće se ništa dogoditi. Nećemo dobiti ništa više potpora nego što smo ih koristili dosad. Ukoliko bismo našu županiju svrstali u panonsku Hrvatsku, tada bi svi naši poduzetnici – mali, srednji i veliki – itekako imali koristi. Mogli bi dobiti do 70% potpora što bi rezultiralo velikim napretkom. Naša županija ima poduzetničkog potencijala, no dosad se poduzetnicima nije isplatilo konkurirati za potpore jer su iznosile 25% za velika, 35% za srednja i 45% za mala poduzeća.

Kešer je svoj prijedlog proslijedio hrvatskoj Vladi, svim SDP-ovim saborskim zastupnicima i zastupnicima iz Koprivničko-križevačke županije. Vjeruje da će dobiti njihovu potporu kako bi naši poduzetnici ostvarili značajnije financijske potpore u realizaciji svojih projekata, te tako osigurali novi razvojni ciklus našega kraja.

A posljedice loše odluke, poručuje Kešer, osjećat ćemo do 2027. godine.

zatvori