Četvrtak, 25. travnja 2024.

Župan Darko Koren o prijedlogu novih statističkih regija: Dobro je da je Zagreb izdvojen od nas

Koprivničko-križevački župan Darko Koren predstavljao je našu županiju na sastanku na kojemu je premijer Andrej Plenković sa suradnicima prezentirao prijedlog nove statističke klasifikacije prostornih jedinica u Hrvatskoj.

Riječ je o takozvanoj novoj NUTS klasifikaciji koja regije tvori prema određenim statističkim pokazateljima. Naša županija je kao i dosad, smještena u sjeverozapadni dio Hrvatske:

– Mi smo smješteni u sjeverozapadnu Hrvatsku s Varaždinskom, Međimurskom i Krapinsko-zagorskom županijom. Ostalo je još otvoreno pitanje Bjelovarsko-bilogorske županije. Njihovi predstavnici do kraja tjedna moraju odlučiti hoće li se spojiti s pet slavonskih županija ili s nama na sjeverozapadu Hrvatske.

Izvor: kckzz.hr

A zahvaljujući broju stanovnika, što je jedan od temeljnih kriterija za kreiranje statističkih regija, Grad Zagreb je izdvojen kao zasebna NUTS regija što nama ide na ruku, upozorio je župan Koren:

– Grad Zagreb tako ne utječe na koeficijente koje će naši gospodarstvenici moći konzumirati u potporama. Da je Grad Zagreb s nama u regiji, te bi potpore bile manje.

Svrstavanje naše županije u regiju sjeverozapadne Hrvatske logičan je slijed koji potvrđuje stvarno stanje na terenu, ocijenio je župan Koren te dodatno pojasnio:

– Ništa se tu nije povijesno dogodilo. Radi se samo o jednoj klasifikaciji koja će prema kriteriju razvijenosti našim poduzetnicima i tvrtkama omogućiti u većem postotku korištenje sredstava. Da je Grad Zagreb ostao s nama kao što je bilo dosad, te bi mogućnosti bile manje. Mislim da je ovo puno bolje rješenje. Bila je zaista otvorena rasprava na tu temu, rješenja su se zapravo nametala sama po sebi. Premijer Plenković nam je dao mogućnost da kažemo što mislimo o tome i ovo je konsenzus svih 20 župana.

Efekte ove nove statističke podjele osjetit ćemo u novom financijskom razdoblju Europske unije, pojasnio je za Radio Dravu župan Koren.

Izvor: kckzz.hr

Podsjetimo, premijer Plenković je sa suradnicima jučer u Banskim dvorima okupio predstavnike Hrvatske zajednica županija, Udruge gradova, Udruge općina te predsjednike nadležnih odbora Hrvatskog sabora.

Postojeća podjela Hrvatske iz 2012. na dvije regije, kontinentalnu i jadransku, nije rezultirala ravnomjernim regionalnim razvojem.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac prezentirala je devet mogućnih varijanti koje su izrađene na temelju ekonomskih i statističkih pokazatelja, a na kraju rasprave zaključeno je kako konačnu odluku o izgledu NUTS 2 regija treba donijeti između prve i šeste varijante.

Vlada konačnu odluku o regijama mora donijeti 24. ovog mjeseca, a konačno definiranje regija potom slijedi u Bruxellesu, zaključio je župan Koren.

zatvori