Petak, 17. svibnja 2024.

MJESNI ODBORI Kovačić (HDZ): ‘Zasluge’ za nove izbore na Podolicama pripadaju nezavisnima

Vijeća koprivničkih mjesnih odbora Brežanec i Lenišće konstituirana su jučer, i to iz trećeg pokušaja.

Kako što nam je bilo i najavljeno, desna i lijeva koalicija predvođene HDZ-om i SDP-om te nezavisne liste na čelu s Nevenkom Šimunićem i Alanom Vorkapićem postigle su dogovor. Četverogodišnji mandat podijelili su sukladno izbornom rezultatu pa je desna koalicija, koja je osvojila po tri mandata, dobila prvog predsjednika i najdulje vrijeme upravljanja ovim vijećima.

Tako je za predsjednika vijeća Mjesnog odbora Brežanec izabran Goran Pakasin, a za njegova zamjenika Zvonimir Prepelić. Na Lenišću predsjednik je Mladen Fajdetić, a potpredsjednik Davor Plahinek.

Vijeće MO Brežanec. Izvor: koprivnica.hr
Vijeće MO Lenišće. Izvor: koprivnica.hr

Na Podolicama će pak u ožujku biti ponovljeni izbori jer desna i lijeva koalicija te nezavisni predvođeni Nikolom Barbarićem nisu postigli dogovor.

U koprivničkom HDZ-u, predvodniku desne koalicije, nakon svega su relativno zadovoljni, kaže predsjednik Goran Kovačić:

– Moram priznati da sam relativno zadovoljan. Zadovoljan sam jer smo uspjeli formirati vijeća mjesnih odbora na Lenišću i Brežancu. Kompromis smo postigli za dobrobit građana tih mjesnih odbora. Svi mi politički akteri smo na temelju izbornih rezultata dogovorili da svatko snosi svoju odgovornost i vodi mjesni odbor u skladu s izbornim rezultatima.

48 mjeseci, koliko im traje mandat, podijelili su prema osvojenim mandatima, pa je desna koalicija dobila odgovornost za prvih dvadesetak. Potom slijedi vrijeme lijeve koalicije i nezavisnih, kaže Kovačić te pojašnjava da je to najviše u skladu s voljom koju su birači iskazali na izborima krajem studenoga.

Kad su pak u pitanju Podolice, gdje su sve tri opcije osvojile po tri mandata, dogovor nije bilo moguće postići. Kovačić “zasluge” za neuspjeh pripisuje nezavisnima predvođenima Nikolom Barbarićem. On je predlagao da vođenje Podolica preuzmu nezavisni ili neka se dogovore lijevi i desni.

– To je bio neozbiljan prijedlog od onih koji su dobili najmanje glasova, a žele voditi Podolice. Mislim da oni nisu politički zreli. Vidi se da su u politiku slučajno zalutali. Ne znaju kako politika funkcionira. Mislim da su tu prevladali osobni pred interesima ostalih građana – rekao je Kovačić.

A upravo je u Podolicama izlaznost birača bila iznimno niska, manje od 10%. Stoga svima preostaje, kaže Kovačić, iznimno se potruditi potaknuti građane da u ožujku ponovo izađu na birališta. Desna koalicija na tome će iznimno aktivno raditi, najavio je Kovačić.

‘Bavili bi se politikom, a ne razumiju osnovnu političku abecedu’

Ranije danas, Gradski odbor HDZ-a Koprivnica medijima je uputio i detaljniji komentar situacije na Podolicama. Priopćenje u nastavku prenosimo u cijelosti.

Vezano za konstituiranje Vijeća mjesnih odbora Lenišće i Brežanec iskazujemo veliko zadovoljstvo što je pobijedio razum i postignut sporazum između svih zainteresiranih strana. Poštivanjem volje većine birača za predsjednike su izabrani predstavnici s koalicijske liste Hrvatske demokratske zajednice.

Nelogično i nerazumno je da nezavisni vijećnici kao politička grupacija s najmanje osvojenih glasova ucjenjuju sve ostale političke aktere i stavljaju u nezahvalan položaj sve građane mjesnog odbora Podolice. U Podolicama su pokazali da nemaju sluha za dobrobit građana te su isprovocirali nove izbore. Sporazum koji je bio prihvatljiv svim drugim akterima u gradu Koprivnici, nažalost nezavisnima u Podolicama nije bio prihvatljiv. Smatramo da bi bilo mnogo svrsishodnije da su se sredstva za nove izbore utrošila na uređenje dječjeg igrališta u Podolicama. Bavili bi se politikom, a ne razumiju osnovnu političku abecedu. Problematika Podolica trebala se riješiti na isti način kao što se riješila u VMO Lenišće i VMO Brežanec, što je u konačnici i bio prijedlog tamošnjih nezavisnih vijećnika. Ovakvim destruktivnim ponašanjem nezavisni su još jednom dokazali da im je osobna promocija značajno iznad interesa stanovnika Podolica.

Svim predsjednicima Vijeća mjesnih odbora u Gradu Koprivnici čestitamo na izboru i želimo im mnogo uspjeha u radu. Stanovnicima mjesnog odbora Podolice želimo da na novim izborima izaberu vodstvo koje će ih dostojno predstavljati i raditi za njihovu dobrobit.

zatvori