Petak, 29. ožujka 2024.

NIŠTA OD DOGOVORA Stanovnici Podolica ponovno će na izbore za vijeće mjesnog odbora

Stanovnici koprivničkih Podolica ponovo će na izbore! Naime, propao je treći i posljednji zakonom moguć pokušaj formiranja vijeća mjesnog odbora pa je sljedeći korak – ponavljanje izbora.

Podsjetimo, na izborima 25. studenoga prošle godine na izbore je izašlo 316 birača, što je 9,81% stanovnika Podolica. Najviše ih je – 117 ili 37,50% – glas dalo desnoj koaliciji predvođenoj HDZ-om. Točno 100 glasova ili 32,05% dobila je lijeva koalicija predvođena SDP-om dok je nezavisna lista dobila 95 glasova ili 30,45%.

Tako su sve tri liste dobile po tri vijećnička mandata. Osvojili su ih Željko Komes, Mladen Turk i Miroslav Komes iz desne koalicije, Maja Raščanec, Vesna Sertić i Mirjana Hanžek iz lijeve te nezavisni Nikola Barbarić, Slobodan Lončar i Željko Varga.

Na naš upit zašto se nisu dogovorili o formiranju vijeća, nezavisni Nikola Barbarić je rekao da prema mandatima koje su dobili od svojih birača nisu mogli pristati na potpisivanje ponuđenog sporazuma o podjeli mandata na trećine u kojima će svaka od opcija upravljati vijećem. Dali su, kaže Barbarić, protuprijedlog da ili nezavisni preuzmu vođenje mjesnog odbora ili da se stranačke liste međusobno dogovore. No kako lijeva i desna koalicija nisu pristale ni na jedan prijedlog, nezavisni Barbarić kaže da je dogovor bio nemoguć.

S druge pak strane, iz desne i lijeve koalicije doznajemo da su predložili sporazum o podjeli cijelog mandata sukladno osvojenim postocima glasova birača na Podolicama. Nezavisni su tražili da se mandat umjesto po postocima glasova podijeli prema vijećničkim mandatima. Tako izmijenjen sporazum navodno su potpisali i desni i lijevi, no nezavisni su ga ipak odbili prihvatiti.

I tako će stanovnici Podolica u ožujku ponovo na izbore. Kojeg datuma točno, odlučit će Gradsko vijeće koje će najvjerojatnije zasjedati u utorak.

Recimo još da su treće konstituirajuće sjednice vijeća mjesnih odbora Brežanca i Lenišća sazvane za danas popodne u 17 i 17.30. Prema našim saznanjima, u ovim mjesnim odborima dogovori su postignuti. Četverogodišnji mandat bit će podijeljen na razdoblja sukladno količini dobivenih glasova. A prvog predsjednika dat će lista s najvećim rezultatom. U slučaju Brežanca i Lenišća to je HDZ-ova koalicija koja je osvojila po tri vijećnička mandata dok su lijeva i nezavisna lista osvojile po dva.

Da je dogovor postignut, potvrdili su nam iz sve tri opcije.

zatvori