Petak, 5. srpnja 2024.

FOTO Vijećnici jednoglasni kod odlučivanja o visini paušalnog poreza na dohodak, oporba: Ova odluka je za svaku pohvalu

Koprivnički gradski vijećnici okupili su se danas na prvoj ovogodišnjoj sjednici. Glavni razlog okupljanja bio je donošenje odluke o visini paušalnog poreza na dohodak za djelatnosti iznajmljivanja i smještaja.

Podsjetimo, prvog dana ove godine stupio je na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak kojim je nadležnost za utvrđivanje godišnjeg paušalnog poreza na dohodak za iznajmljivanje stanova, soba i postelja turistima i organiziranje kampova prenesena na jedinice lokalne samouprave. Krajnji rok za donošenje takve odluke je 31. siječnja.

Odlukom koja je danas stavljena pred gradske vijećnike predložen je najniži iznos paušanog poreza od 150 kuna po krevetu u svim naseljima na području grada, što je manji iznos u odnosu na dosadašnje zakonsko uređenje. Koprivnički gradski vijećnici jednoglasno su je prihvatili.

– Grad je svojim građanima izašao u susret i i stavio najniži iznos te tarife, što je pohvalno – priznao je oporbeni vijećnik iz redova HDZ-a Ernest Forjan na početku rasprave te gradsku vlast tražio da mu dostavi podatke o broju iznajmljivača smještajnih kapaciteta na području grada, kao i podatke o tome u što se ulaže novac od paušalnog poreza na dohodak. Istaknuo je i važnost kontinentalnog turizma za budućnost Koprivnice i pozvao na donošenje jasne strategije za ljude koji ulažu znatna sredstva u podizanje kvalitete turističke ponude u Koprivnici.

Za riječ se javio i HDZ-ov Goran Kovačić koji je ispred kluba HDZ-a i Mreže nezavisnih lista pohvalio odluku gradske vlasti. Odluku je podržao i nezavisni Antonio Grgić koji je apelirao na Grad da poradi na privlačenju turista u naš kraj.

– Koprivnica ima veliki turistički potencijal koji nije iskorišten. Djeca dolaze u Podravku i odlaze dalje, a mogli bismo od našeg grada napraviti turističku destinaciju – smatra Grgić.

SDP-ov Hrvoje Tisaj pozvao je pak da se u privlačenje turista u Koprivnicu uključi i Županija, a upozorio je i da za bilo kakav napredak fali smještajnih kapaciteta.

– Koprivnica ima nekoliko turističkih manifestacija, a za doček Nove godine u gradu nije bilo slobodnih smještajnih kapaciteta. U budućnosti se moramo povezati s ostatkom sjevera da bismo bili konkurentniji, na tome se i radi. Otvoreni smo za sve inicijative – rekao je, između ostaloga, gradonačelnik Mišel Jakšić.

Osim toga, koprivnički gradski vijećnici digli su ruke za sniženje početne cijene gradskih nektretnina – tri etaže “Merićeve zgrade”, a podržali su i ponovno raspisivanje izbora za Vijeće mjesnog odbora u Podolicama.

zatvori