Petak, 29. ožujka 2024.

VIJEĆNICI ODLUČUJU Pada cijena Merićeve zgrade, u Koprivnici neće doći do povećanja paušalnog poreza

Članovi koprivničkog Gradskog vijeća sutra će se okupiti na prvoj ovogodišnjoj sjednici, 15. u ovom sazivu.

Na dnevnom redu je samo devet točaka od kojih je najvažnija donošenje odluke o visini paušalnog poreza na dohodak za djelatnosti iznajmljivanja i smještaja.

– Ova sjednica sazvana je tako rano, već u siječnju, prije svega jer je Vlada Republike Hrvatske svojom uredbom na početku godine donijela odluku o mogućoj promjeni oporezivanja privatnih iznajmljivača u turizmu. Ako do 31. siječnja ne bismo donijeli odluku o visini, onda bi automatizmom visina poreznog davanja skočila na 750 kuna po ležaju. To je dvostruko, negdje i trostruko više nego dosad u nekim situacijama u Koprivnici jer smo mi to podijelili prema zonama – rekao je Dravi.info predsjednik Gradskog vijeća Ivan Pal.

Ivan Pal. Snimio Marko Posavec.

Kako je istaknuo predsjednik Gradskog vijeća, nije u planu povećanje paušalnog poreza, već će donošenjem ove odluke gradski vijećnici cijene ostaviti na razinama kakve su bile dosad. Eventualno može doći do smanjenja paušalnog poreza za prvu zonu.

– Mislim da je bilo dosta poskupljenja nekih stvari i došli smo do situacije da ne bi trebalo dizati nikakve cijene. Mnoge sredine su digle paušalni porez, no ne možemo se mi stavljati u razinu jednog Splita. Uglavnom, koliko ja imam informaciju, na sjeveru svi ostaju na istim cijenama – kaže Pal.

Koprivnički vijećnici sutra bi trebali odlučiti i o ponovnom raspisivanju izbora za Vijeće mjesnog odbora na Podolicama, ali i o sniženju cijena gradskih nekretnina. Konkretno, riječ je o svima dobro znanoj “Merićevoj zgradi”, praktički poluruševini u centru grada:

– Znamo da se radi o objektu koji je pod zaštitom i koji ima svojstvo spomenika kulture. Grad taj objekt prodaje, cijena je istaknuta, no tržište je jedno, a cijene koje mi moramo odrediti po određenoj zakonskoj proceduri su drugo. Razlika je to života i pravnog okvira. Stekli su se uvjeti da se ta cijena snizi s obzirom na to da je prošlo određeno vrijeme, a kupaca nema.

Podsjetimo, u vlasništvu Grada Koprivnice su tri etaže Merićeve zgrade. Početna cijena za sve tri dosad je bila 1.606.500 kuna, a donošenjem predložene odluke gradski vijećnici cijenu bi smanjili za 15 posto.

zatvori