Subota, 27. travnja 2024.

Dogradonačelnica Ostriž oštro odgovorila Suvalju i Flajsu: Opet nismo pazili na satu?

Zamjenica koprivničkog gradonačelnika zadužena za gospodarstvo Ksenija Ostriž osvrnula se na svom Facebook profilu na prijedloge za poticanje poduzetništva koje su iznijeli predsjednik gradske Mreže nezavisnih lista Miljenko Flajs i njegov stranački kolega, gradski vijećnik Ivica Suvalj.

Podsjetimo, dvojac je jučer sazvao konferenciju za medije na kojoj je optužio gradsku vlast za novi namet te predstavio Mrežin prijedlog šest mjera za poticanje poduzetništva u gradu Koprivnici.

Koprivničkoj dogradonačelnici njihovi su prijedlozi “totalno fora”:

“Nek bi zaposlili novi tim za privlačenje investitora koji bude jednom mjesečno podnosil izvješće Gradskom vijeću. Opće je poznato da investitori jesu jedna vrsta koja donosi poslovne odluke na temelju prezentacija timova za privlačenje. To kaj se šire postojeći poduzetnici, kaj smo prodali parcele novima za otvaranje proizvodnje (nismo pratili baš sve točke s dnevnog reda? ccc)?”, pitala ih je putem statusa.

Suvalj i Flajs smatraju da Grad novim cijenama naknade za razvoj infrastrukture još više opterećuje male i srednje poduzetnike koji, smatraju, sve teže funkcioniraju u Koprivnici. Dogradonačelnica Ostriž poručila im je da nisu u pravu:

“U Koprivnici je komunalna naknada još uvijek manja nego u Varaždinu, a za sve poduzetnike s proizvodnjom u zonama je umanjena ili je uopće nema! Ista je stvar i s komunalnim doprinosom – ako kod nas gradite u zoni NE PLAĆATE GA nego ga Grad Koprivnica mora platit umjesto vas jer je takav ZAKON. A naknada za razvoj smanjila se upravo za kategoriju poslovnih subjekata. To vam je također pojasnio direktor Koprivničkih voda na sjednici Gradskog vijeća. I opet nismo pazili na satu 😊!”

Podsjetila je i na to da u Koprivnici nema prireza, što je, kaže, prva stvar koju investitori pitaju.

“Onda… Nek otkupimo nova zemljišta u zonama i prenamijenimo ih u građevinska i damo za 1 kunu. Odlična kalkulacija. I nek povećamo poticaje. Oni su POVEĆANI za 30% u 2018. godini naspram 2017. Ali, ako hoćete ekskluzivu iz svijeta poduzetništva – postoji nešto što se zove DVOSTRUKO FINANCIRANJE. To znači da će poduzetnik radije uzeti 1.5 milijun kuna za kupnju stroja od Ministarstva gospodarstva nego 20.000 ili 50.000 kn od Grada. Jer ako uzme oba poticaja KRŠI ZAKON. End of story”, dodala je.

Na kraju je i dogradonačelnica Ostriž uputila prijedlog Mrežinom dvojcu:

“A kad smo već kod nastave, na primjer vjeronauka u školama. Kaj velite da ostavimo svećenicima da vode vjeronauk u crkvi, a da mi tu lovu kanaliziramo u nastavu poduzetništva, besplatne obroke za djecu, više stranih jezika ili opremu za male centre izvrsnosti za STEM? Čemu dvostruko poučavanje? Dođe ti na isto ko i dvostruko financiranje.”

zatvori