Četvrtak, 18. travnja 2024.

Mreža optužila gradsku vlast za novi namet i predstavila mjere poticanja poduzetništva

Gradska vlast ponovno udara na džepove Koprivničanaca i koprivničkih poduzetnika, ustvrdili su danas na konferenciji za medije Ivica Suvalj i Miljenko Flajs iz koprivničkog ogranka Mreže nezavisnih lista.

Konkretnije, riječ je o naknadi za razvoj infrastrukture za koju je Ivica Suvalj rekao da je uvedena nakon što su na lanjskoj sjednici Gradskog vijeća oporbeni vijećnici utvrdili da poduzetnici još otplaćuju kredit za izgradnju pročistača otpadnih voda u Herešinu, iako je taj kredit otplaćen još 2017.:

– Sada je ta stavka za otplatu kredita jednostavno preimenovana u naknadu za razvoj, ali ne samo da je preimenovana nego je iznos još i podignut; smatramo da to nije u redu i čak štoviše sramotno. Na udaru su ne samo mali i srednji poduzetnici nego i veliki poslovni subjekti koji imaju svoje vlastite pročistače, ali im je namet narastao sa 7,65 kuna na gotovo 9 kuna po kubičnom metru za vodu – izjavio je Suvalj.

>> Vladajuća većina donijela novu Odluku o obračunu naknade za razvoj

Ivica Suvalj i Miljenko Flajs. Snimio Marko Posavec.

Miljenko Flajs nakon toga je u ime koprivničke Mreže predstavio prijedlog od šest mjera kojima bi se pomoglo gradskom poduzetništvu i potencijalnim investitorima. To su:

  • donošenje više proračunskih sredstava za poticanje poduzetništva,
  • smanjenje komunalne naknade s ciljem rasterećenja poduzetništva,
  • pokretanje otkupa zemljišta u poduzetničkim zonama i njihova prenamjena u građevinska,
  • novi kriteriji naplate komunalnog doprinosa,
  • odluka o davanju zemljišta u poduzetničkim zonama po cijeni od primjerice jedne kune za pet godina, te
  • donošenje odluke o uvođenju novog tima u Gradskoj upravi koji bi sve aktivnosti usmjerio na dovođenje potencijalnih investitora i jednom mjesečno podnosio izvješće Gradskom vijeću.

Te bi odluke, između ostaloga, omogućile i brži prelazak poduzetnika iz Poduzetničkog inkubatora u poduzetničke zone, smatra Flajs:

– Držimo i smatramo, a to osjećaju i građani našega grada, da se na investicijskom planu i u gospodarskom smislu u Koprivnici ne događa skoro ništa ili vrlo malo toga, što sa sobom povlači i zapošljavanja, a onda i povećanje prihodovne strane proračuna u kontekstu poreza na dohodak i tako dalje…

Suvalj i Flajs najavili su kako će navedene mjere konkretno predložiti koprivničkom Gradskom vijeću.

zatvori