Utorak, 14. svibnja 2024.

ŠTO VI MISLITE Trebaju li izvođači koji nastupaju u Koprivnici proći reviziju umjetničke kvalitete?

Nezavisni vijećnik Antonio Grgić smatra da bi svaki izvođač koji nastupa u Koprivnici, a koji je plaćen iz proračuna Grada, trebao proći određenu reviziju i ocjenjivanje njegove umjetničke kvalitete.

Vijećnik Grgić izjavio je to na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća pojašnjavajući da bi to trebali raditi posebni ocjenjivači ili Kulturno vijeće:

– Primarnije od same cijene koncerata jest pitanje kakav grad mi želimo biti. Koje vrste koncerata želimo imati? Varaždin je sad najavio da će im za Novu godinu svirati jazz i strani izvođači. A na koji se mi način želimo brendirati? Kao grad turbo folka ili kao grad jedne srednjoeuropske kulture? To je ključno – pita se Grgić.

Vijećnik Grgić smatra da trenutno doživljavamo navalu izvođača koji nemaju veze s urbanitetom, našom tradicijom i krajem te da to utječe na kvalitetu života u Koprivnici. Nije želio spomenuti nijednog izvođača poimence, ali ako pogledamo malo unatrag u Koprivnici su nastupali Ivan Zak, Dražen Zečić, Željko Joksimović, Plavi orkestar, Magazin, Danijela Martinović, ali i Toni Cetinski, Urban, Neno Belan, Meritas, Josipa Lisac i tako dalje.

Snimila Nela Carek.

Grgićev prijedlog gradonačelnika Mišela Jakšića ostavio je bez teksta:

– Što se tiče cenzure umjetnika i glazbenika, ja ne znam što bih rekao. Nekad je postojala komunistička elita, a danas postoje neke druge društvene skupine koje misle da su elite. Ja nisam za cenzuriranje glazbenika. Naravno da postoji nekakav red i da Riblja čorba nikad neće svirati u Koprivnici. To mogu sad reći s ove govornice.

Vijećnik Grgić inzistirao je da se javni prostor grada koji je u vlasništvu svih građana mora ograditi od, kako je rekao, parcijalnih interesa. A gradonačelnik Jakšić mu je odgovorio:

– Po vašem izlaganju oko koncerata na trgu ja mogu iščitati da jedini parcijalni interes imate vi. Silno biste htjeli biti cenzor događanja na Zrinskom trgu. To pravo si ne uzimam ni ja, koji sam za razliku od vas dobio izbore. S jedne strane su vam puna usta građana, a s druge biste da neko nadripolitičko tijelo elitista odlučuje što građani u Koprivnici smiju, a što ne smiju slušati.

Snimio Marko Posavec.

Osvrćući se na Grgićevu usporedbu s Varaždinom, gradonačelnik Jakšić podsjetio je na to da je Fest jazza Koprivnica pokrenut u njegovom mandatu.

– Neću sad s ovog mjesta licitirati koliko su koštali koji izvođači i koliko je to koštalo u proračunu. Spomenimo i RockLive – bez obzira na to što su se dečki preselili na Šodericu, najvećeg partnera uvijek su imali u Gradu Koprivnici. I sami su to priznavali, bez obzira na to što će netko negdje filozofirati drugačije. To je počelo i prije mog mandata – rekao je Jakšić.

Istaknuo je i da ostale udruge nezavisne kulturne scene primaju dobre naknade za svoje projekte koje odrađuju kroz proračun Grada Koprivnice:

– U konačnici, tim Gradske uprave odradio je s FUNK-om europski projekt težak 810 tisuća kuna. Nemam problem s tim da netko izađe za govornicu i kaže da su svi zaslužni, ali oni koji su na tome radili znaju da je to odradio tim Gradske uprave bez ikakvih upliva sa strane.

Grgićev prijedlog nije naišao na odobravanje ni kod mlade gradske vijećnice iz redova SDP-a Adriane Vidović:

– Grad Koprivnica izdvaja znatna sredstva za naše udruge, različite koncerte u Kampusu te za RockLive udrugu koja organizira alternativne koncerte. Smatram da alternativna publika u Koprivnici ima gdje izaći i poslušati kvalitetnu glazbu. Postoji i drugačija publika koja voli drugačiju glazbu i Grad radi dobar posao što se tiče balansiranja različitih ukusa – zaključila je.

zatvori