Četvrtak, 18. travnja 2024.

FUNK najavljuje Centar izvan centra: Želimo biti ono što Dom mladih nikada nije bio

Predstavnici Foruma udruga nezavisne kulture, skraćeno FUNK-a, predstavili su na danas održanoj konferenciji za medije svoje buduće planove. Podsjetimo, FUNK je dobio značajna sredstva od Ministarstva kulture, konkretnije nešto više od 840 tisuća kuna, za dvogodišnji projekt ‘FUNK – Centar izvan centra’.

– Želimo biti ono što Dom mladih nikada nije bio: pravi dom mladih, novi društveni centar koji će biti žarište nezavisne kulture. Odatle i naziv “Centar izvan centra” – rekao je na početku predsjednik FUNK-a Bojan Koštić te podsjetio da je Forum osnovan prije četiri godine u vrijeme kad u Koprivnici nije bilo adekvatnog prostora za svirke bendova te dodao: – Dom mladih još uvijek radi, ali više nije kakav je nekad bio. Odlučili smo napraviti promjene.

Denis Košćak. Snimila Sonja Barčanec.

Novi voditelj Centra izvan centra je Denis Košćak, predsjednik udruge RockLive koja djeluje unutar FUNK-a i već dobro poznati Koprivničanac s velikim iskustvom u organiziranju glazbenih i kulturnih događanja.

– Bitno je da ljudi shvate da ovo nije “palo s neba”. Dugo smo radili na ovakvim programima i tražili prostor u kojem ćemo moći ponuditi mladima ono što im nedostaje u gradu. Neke smo stvari naučili kroz godine i sad je na nama da pokažemo da smo sposobni realizirati ono što smo odavno željeli učiniti. Šteta bi bila da za generacije koje dolaze pričamo da su samo za kompjuterima, a da nemaju prostor gdje mogu sami realizirati i naučiti puno toga. Želimo imati Koprivnicu otprije petnaestak godina kada je nezavisna scena živjela punim plućima. Nadam se da ćemo to vratiti – rekao je Denis Košćak.

U narednom razdoblju volonteri okupljeni oko FUNK-a imaju tako zacrtano više ciljeva. To je stvoriti centar nezavisne kulture kroz model sudioničkog upravljanja što znači da prostorom žele upravljati na bazi javno-civilnog partnerstva s Gradom Koprivnicom, a moguće i Koprivničko-križevačko županijom.

Bojan Koštić. Snimila Sonja Barčanec.

Jedan od većih problema je to što prostor FUNK-a u Kampusu nije u najboljem stanju. Naime, nema grijanja i sanitarnog čvora. – Plan nam je sljedeće godine u dogovoru s Kampusom ići na natječaj za energetsku obnovu zgrade – rekao je Koštić.

Osim same adaptacije zgrade, FUNK-ovci planiraju nastaviti s organiziranjem brojnih kulturnih i umjetničkih programa, pri čemu im je primarni cilj nabava opreme za koncerte.

– Drago mi je što ćete biti primjer drugim udrugama civilnog društva da treba pisati projekte i da se treba na njih javljati te mi je izuzetno drago što ćete sudjelovati u kreiranju jednog kulturnog identiteta grada Koprivnice – poručila je zamjenica gradonačelnika Melita Samoborec.

zatvori