Petak, 26. travnja 2024.
Home Aktualno Mlade koprivničke kreativke, sestre Marija i Ana-Lucija pišu knjige i osvajaju nagrade

Mlade koprivničke kreativke, sestre Marija i Ana-Lucija pišu knjige i osvajaju nagrade

0
Mlade koprivničke kreativke, sestre Marija i Ana-Lucija pišu knjige i osvajaju nagrade
Koprivničanke Marija i Ana-Lucija Abramović osvojile su, svaka sa svojim radom, 4. mjesto u državi na kreativnom natječaju “Moja prva knjiga”. Riječ je o natječaju za učenike i učenice osnovnih škola s područja cijele zemlje, a koji se kontinuirano provodi od 2004. godine.

Svrha ovog projekta koji se provodi već 14 godina je poticanje mašte i kreativnosti, razvoj likovno-literarnih vještina, kao i osvještavanje djece i mladih o njihovim pravima te odgovornosti za okoliš i potrebi brige za zajednicu. Učenici tako se tako natječu u pisanju i ilustriranju vlastite priče, a glavna nagrada je tiskanje najboljih radova.

Učenica 6. razreda koprivničke Osnovne škole “Đuro Ester” Marija Abramović sudjelovala je na natječaju s knjigom “San ili stvarnost” inspiriranom Bašćanskom pločom.

Marija Abramović. Ustupila Blaženka Abramović.

– Marija je tiha, samozatajna, marljiva, kreativna, visoko motivirana za čitanje književnih djela što ju je dovelo do toga da i sama počne pisati priče. Ovog puta zainteresirala ju je Bašćanska ploča, pisala je o tome gdje je pronađena i o nekim njezinim tajnama, a sve to kroz humorističnu kriminalističku priču u kojoj su dvoje djece glavni protagonisti – rekla nam je njezina mentorica, nastavnica hrvatskog jezika Sanja Kapusta.

Mariji ovo nije prvo literarno djelo. Prije dvije godine na istom je natječaju već osvojila 4. mjesto, a tada je napisala i ilustrirala slikovnicu “Požar u dnevnom boravku”, pri čemu joj je pomogao učitelj likovne kulture Darko Markić.

– Marija je vrijedna, marljiva i vrlo aktivna učenica. U razredu je uvijek spremna pomoći, iako je mirna, tiha i samozatajna. Ona je dobri duh našeg razreda. Ostala sam iznenađena kad sam pročitala njezinu priču. Riječ je o još tako mladoj učenici, a koja je sposobna napisati tako ozbiljnu, pametnu i poučnu priču. Ovaj uspjeh prekrasan je i za Mariju i za njezinu obitelj, ali i našu školu – rekla je Marijina razrednica Jasminka Fanuko-Polančec.

Njezina starija sestra, Ana-Lucija Abramović, sada učenica 1. razreda Katoličke gimnazije u Zagrebu, napisala je knjigu ratne tematike pod nazivom “300 dana tame”. Na natječaju je sudjelovala kao učenica 8. razreda Osnovne škole “Đuro Ester”, a inspiraciju je, između ostaloga, dobila čitajući o ratovima koji se vode diljem svijeta.

Ana-Lucija Abramović. Ustupila Blaženka Abramović.

– Ideja za knjigu mi je došla kad sam u novinama pročitala strahote o kojima govore ljudi koji su bili u ratu, k tome predstojao je odlazak sa školom u Vukovar i na Spomen-područje “Danica”. Istovremeno sam čitala “Dnevnik Anne Frank”, iz povijesti smo učili o Prvom svjetskom ratu, na vijestima se govorilo o ratovima na Bliskom istoku i izbjeglicama. Shvatila sam da mnogo djece u Hrvatskoj ne zna kakav je osjećaj izgubiti dom i voljene osobe u ratnim stradanjima. Htjela sam skrenuti pozornost na događaje koji nas okružuju i blagodat koju mi u Hrvatskoj sada imamo jer živimo u miru – priča Ana-Lucija.

Mentorica u pisanju knjige bila joj je nastavnica hrvatskog jezika Sanja Antolić.

– Samozatajna, uporna i marljiva Ana-Lucija svoj je stvaralački rad u školi pokazivala kao vrlo emotivan. Često su ju na razmišljanje potaknule knjige u kojima su djeca ranjiva, a na nju su jako utjecali i mediji koji prikazuju krize u svijetu i probleme izbjeglica. Tako je jednog dana došla na ideju da će napisati knjigu u kojoj će glavni lik biti djevojčica koja će iznijeti sve svoje patnje i strahote koje proživljava kroz 300 dana u tami odnosno za vrijeme ratnih zbivanja. Cilj joj je bio potaknuti ljude na promišljanje o djeci u ratu – priča njezina mentorica.

Nagrade za svoj rad cure su dobile u četvrtak, 27. rujna, kada je u Karlovcu obilježen svečani završetak 14. po redu natječaja “Moja prva knjiga”, koju inače provodi Udruga KAlibra.

Ustupila Blaženka Abramović.
zatvori