Ponedjeljak, 6. svibnja 2024.
Home Aktualno PRVA U HRVATSKOJ Koprivnica uvela pametnu električnu mrežu – kvarove nećemo ni osjetiti

PRVA U HRVATSKOJ Koprivnica uvela pametnu električnu mrežu – kvarove nećemo ni osjetiti

0
PRVA U HRVATSKOJ Koprivnica uvela pametnu električnu mrežu – kvarove nećemo ni osjetiti
Ustupio Goran Pakasin.
Koprivnica je postala prvi grad u Hrvatskoj koji je uveo pametnu električnu mrežu koja u roku od svega trećine sekunde može sama detektirati kvar, otkloniti ga i rekonfigurirati mrežu.

Pohvalio se time gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić na svom Facebook profilu. Mreža opskrbe električnom energijom u Koprivnici tako je postala otporna na standardne, radne prekide napajanja energijom.

Direktor Elektre Koprivnica Goran Pakasin pojasnio je Dravi.info da je Elektra na srednjenaponskoj mreži koja pokriva dio Grada Koprivnice i cijelu Općinu Sokolovac ugradila dio iz palete rješenja SmartGrid. Riječ je o pametnim mrežama, odnosno samoobnavljajućoj mreži.

– Samo rješenje bazira se na brzoj detekciji kvara i izolaciji mjesta kvara, u samo 0,3 sekunde. Mreža sama zahvaljujući komunikacijskoj tehnologiji detektira kvar, te mjesto kvara određenim prekidačima izolira.

Snimio Marko Posavec.

Zahvaljujući ovom sustavu kupci koji nisu obuhvaćeni mjestom kvara taj prekid u napajanju ni ne osjete jer se sve to događa u doista kratkom vremenu. Prije uvođenja ovog sustava monteri su prvo na terenu morali utvrditi mjesto kvara, i za to vrijeme ostali potrošači su osjetili taj prekid u napajanju (ostali su bez struje).

Direktor Pakasin kaže da je riječ o pilot-rješenju koje je u Hrvatskoj prvi puta instalirano upravo u Koprivnici. Osim toga, SmartGrid na našem području je opremljen i nekim novostima koje se ne primjenjuju nigdje drugdje u svijetu.

Koprivnica, kaže Pakasin, za ugradnju ovog sustava nije izabrana samo zbog potrebe za tehnološkim poboljšanjima na dalekovodima na kojima je zbog konfiguracije terena često dolazilo do kvarova. Naime, Koprivnica je dovoljno snažan magnet da inženjere koji su ovdje rasli, ali su se školovali u drugim sredinama, privuče da se vrate i ovdje realiziraju ovakav veliki projekt.

A tome svakako treba pridodati i nastojanja gradske vlasti o stvaranja SmartCity grada.

zatvori