Petak, 26. travnja 2024.

FOTO Konzervator: U koprivničkom parku nije počinjen ‘parkocid’, evo što kaže o javnim događanjima

Milan Pezelj, pročelnik Konzervatorskog odjela u Bjelovaru što djeluje u sklopu Ministarstva kulture, vrlo je brzo odradio što je od njega tražio koprivnički ogranak Mreže nezavisnih lista.

U ponedjeljak popodne, podsjetimo, predsjednik Miljenko Flajs i vijećnik Ivica Suvalj rekli su novinarima da će Ministarstvu kulture prijaviti parkocid jer je koprivnički park – kojega među ostalim smatraju i kulturnim dobrom, devastiran klizalištem i njegovim uklanjanjem.

Prijavu su elektronskim putem poslali u ponedjeljak navečer oko 21 sat, a kako je pročelnik Pezelj u utorak došao u Koprivnicu zbog potpisivanja ugovora za zaštitne radove nad koprivničkim kulturnim objektima, odmah je obišao i park. U izjavi za Dravu.info pročelnik Pezelj prvo je pojasnio da koprivnički park jest dio povijesne cjeline. No, nije pojedinačno zaštićeno djelo hortikulture ili pejzažne arhitekture, te nema pojedinačno zaštićenih biljnih vrsta, poput stabala.

Snimio Luka Šarlija.

A pregledom na licu mjesta utvrdio je da je dio terena nakon uklanjanja klizališta ostao neuređen. No, karakter i opseg radova ne ruše cjelovitost i ne ugrožavaju kulturno-povijesne vrijednosti povijesne cjeline u kojoj se park nalazi.

– Tog dana sam usmeno izrekao potrebu za mjere zaštite koje je potrebno provesti, dakle za sanaciju travnjaka. Grad je to primio na znanje i obećao da će učiniti sve što može u što kraćem roku. Pismeni otpravak rješenja bit će u zakonskom roku, trećeg dana, dakle sutra poslan poštom.

Snimio Luka Šarlija.

Na konkretan upit je li organizator, dakle Gradska uprava počinila parkocid nad gradskim parkom, pročelnik Konzervatorskog odjela Milan Pezelj je odgovorio:

– Ne, to se ne bi moglo reći. Riječ je o recimo zakašnjeloj reakciji u proljetnom dovođenju parka u funkciju za javnost. No kako je riječ o travnatoj površini i zahvat po opsegu i prirodi ne ugrožava kulturno-povijesne vrijednosti povijesne cjeline, on za nas nema takva obilježja.

Snimio Luka Šarlija.

U Mreži su u ponedjeljak najavili da žele od nadležnih, pa i od konzervatora, čuti smije li se u koprivničkom gradskom parku organizirati sadržaje i održavati manifestacije poput klizališta i Koprivničke bajke. Evo što kaže glavni konzervator Ministarstva kulture za naše područje:

– To je javni prostor kojega Grad kao vlasnik i onaj koji ga održava i koristi, može koristiti za javna događanja prema vlastitom nahođenju. Naravno da to mora biti u okviru estetskog i tehničkog primjerenog za tu vrstu prostora. Nije nemoguća misija napraviti ili održavati priredbe i događanja sezonskog karaktera, no potom je potrebno park vratiti u prvobitno stanje.

Snimio Luka Šarlija.

A baš kao što nam je u utorak i najavila Komunalčeva voditeljica groblja i zelenih površina Tanja Vukušić, devastiran dio travnjaka jučer je poravnat, zasijana je nova trava, sve je zalijano i ograđeno te je postavljen natpis “molimo ne gaziti travu”.

Travnjak bi se, kako je najavila, trebao obnoviti za tri tjedna.

zatvori