Četvrtak, 25. travnja 2024.

Koprivnička Mreža: Gradski park je devastiran, podnijet ćemo prijavu Ministarstvu kulture

Na devastacije koprivničkog gradskog parka uzrokovane manifestacijama – Koprivničkom bajkom i klizalištem, upozorili su danas iz koprivničkog ogranka Mreže nezavisnih lista.

Mrežin gradski vijećnik Ivica Suvalj primijetio je da koprivnički park spada među najljepše u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, no slike koje su ostale nakon uklanjanja klizališta, nimalo mu ne idu u prilog. Stoga od odgovornih traže konkretne odgovore:

– Pozivamo odgovorne za ovaj parkocid da odgovore građanima kada i kako namjeravaju popraviti evidentnu štetu nastalu u našem gradskom parku. Također pozivamo konzervatore, muzealce i arhitekte da se očituju o ovom namjernom, neukusnom i ja bih rekao čak i neiskusnom zadiranju gradske vlasti u preozbiljne segmente jedne zajednice. Ovdje se ne radi o nekom usputnom prostoru na koji se moglo staviti klizalište. Tu se radi o botanici, o kulturnom dobru, o povijesnoj baštini, konačno i o tradiciji jednog grada. Radi se o mjestu namijenjenom za šetnju, opuštanje i odmor, a sad umjesto toga imamo uništenu zelenu površinu koja nas dočekuje na ulazu u gradski park.

Snimila Sandra Levak-Miklošić.

Nakon uklanjanja klizališta, na nekadašnjim zelenim površinama ostali su tragovi traktora i bagera, upozorio je Mrežin vijećnik Suvalj. Podsjetio je da je gradska vlast uoči izbora građanima obećala revitalizaciju gradskog parka, no umjesto toga ponudila je šljunčane staze po kojima ne mogu proći dječja i invalidska kolica te oranicu nakon zabavnih sadržaja. Stoga su u Mreži protiv takozvanih teških manifestacija koje – kako kaže predsjednik Miljenko Flajs, oštećuju park i devastiraju zelenu površinu:

– Ako postoje neki traktori koji bi letjeli, a ne bi imali kotače da bi mogli postaviti nešto u park a da ne oštete na ovaj način zelenu površinu, sigurno da nemamo ništa protiv. Zašto Koprivnička bajka ne bi mogla biti u fino okićenom parku kojim ljudi šeću? No siguran sam da jednoj teškoj postavci koncerta nije mjesto na zelenoj površini parka već na trgu. Jednako mislimo i o klizalištu. Klizalište je trebalo ostati tamo gdje je bilo, to znači na asfaltu. To je naš sud. Sigurno ne na zelenoj površini našeg starog parka. I Podravskim motivima može biti mjesto u parku jer nogice od štanda i osobe koja stoji iza tog štanda sigurno neće na ovaj način oštetiti zelenu površinu. Stvar je jasna!

Stoga će, najavili su Suvalj i Flajs, podnijeti prijavu Ministarstvu kulture. Konkretno, fotografije na kojima se vidi kako je u parku bilo prije i kako je sada – nakon uklanjanja klizališta, poslat će Milanu Pezelju, pročelniku Konzervatorskog odjela u Bjelovaru. Očekuju da će tako dobiti odgovore na pitanja tko je odgovoran, kako se šteta može popraviti i tko ju je dužan sanirati.

Snimila Sandra Levak-Miklošić.

No u gradskoj upravi nisu tražili odgovore na ta pitanja jer znaju kakvi bi oni bili, kaže Flajs:

– Sigurni smo kakvi bi oni bili, a sigurni smo i kakvi će oni biti sada. Vjerojatno će se govoriti o diplomi, Piškornici i bonusu, a ne o konkretnim pitanjima vezanima uz devastacije gradskog parka.

U koprivničkoj Mreži smatraju da bi gradski park trebalo revitalizirati u skladu s povijesnim stanjem. Na starim fotografijama vidi se objekt u dvorištu Župe svetog Nikole koji je nekad bio bolnica, potom i ubožnica.

– Siguran sam da Grad Koprivnica kroz europske fondove može povući sredstva, izgraditi ponovo taj objekt, neku ustanovu koja bi bila usko vezana uz park, možda ispostava staračkog doma. Park bi tako doista bio mjesto šetnje, odmora i mira. A možda bi se tako riješili i neki drugi problemi koji postoje u parku, a tiču se mladih ljudi. Mi ih jako dobro znamo, zaključio je Flajs.

zatvori