Petak, 26. travnja 2024.

EKSKLUZIVNI INTERVJU Marin Pucar za Dravu.info o rezultatima poslovanja, investicijskim planovima, zapošljavanju…

Nakon objave, kako kažu u Starčevićevoj, najboljih poslovnih rezultata u dugogodišnjoj povijesti Podravke, o planovima kompanije – novim akvizicijama, investicijama i radnim mjestima, te o planovima koje ima kao nedavno izabrani predsjednik Županijske gospodarske komore Koprivnica, Marin Pucar govori otvoreno u ekskluzivnom intervjuu Dravi.info.

Podravka je, kako su priopćili nakon zajedničke sjednice Uprave i Nadzornog odbora, u prvom ovogodišnjem tromjesečju ostvarila najbolji poslovni rezultat u dugogodišnjoj povijesti. Prema izvješću iz kompanije, Podravka je ostvarila prihod od gotovo milijardu kuna, što je 8,3 posto ili 75,6 milijuna više nego u istom lanjskom razdoblju. Neto dobit dosegla je gotovo 70 milijuna kuna.

Poslovne rezultate za Dravu.info je komentirao predsjednik Podravkine Uprave Marin Pucar:

– Rezultati dovoljno govore sami za sebe. Sve što smo radili prošle godine, promjene koje smo pokrenuli, a fokusirali smo se na Podravkine brendove i kategorije – sve je to, pokazuju brojke, rezultiralo dobrim rezultatima. Podravka se vratila onome na čemu je nastala. A brojke su rezultat organskog rasta i daljnje internacionalizacije poslovanja. Rezultati prvog kvartala ohrabruju i najavljuju da će i ostatak godine biti dobar. Osobito sam optimističan jer je opće poznato da su upravo rezultati prvog kvartala najslabiji u poslovanju.

Koprivnički kuloari tvrde da su poslovni rezultati kompanije dosta loši. No, službeni rezultati koje ste objavili govore sasvim suprotno. Možete li pojasniti što se doista dogodilo?

– Kao prvo, ovo je rezultat operativnog poslovanja. Vrlo jednostavnim rječnikom: ono što smo proizveli, prodali i naplatili rezultiralo je ovim brojkama. Tome treba dodati i rast prihoda na svim tržištima te u prehrambenoj, ali i u farmaceutskoj diviziji. Formula uspjeha je vrlo jednostavna – Podravka s organskim rastom ima izuzetan potencijal za još bolje rezultate. Osim toga, donosili smo izuzetno teške odluke kad smo odustajali od tržišta koja su nam generirala gubitke.

Možemo li očekivati da će se uspješan početak nastaviti do kraja godine?

– Imamo svoj zacrtani plan poslovanja za ovu godinu. Očekujemo do kraja godine njegovo ostvarenje. Garantira stabilnu i sigurnu budućnost Podravke, te smanjenje zaduženosti kako bi u budućnosti, kad se ukaže prilika, Podravka mogla ponovo iskoračiti s novim akvizicijama i rastom prihoda u svim segmentima.

Snimio Marko Posavec.

Kad su akvizicije u pitanju, što je potencijalna Podravkina meta?

– Prerano je još o tome govoriti. No, bit ćemo vrlo selektivni i pažljivi pri odabiru akvizicije. Osim toga, do kraja godine ćemo smanjiti zaduženost kompanije kako bi akvizicijski potencijal bio što veći.

Nedavno ste objavili da ćete u Kini i Africi zatvoriti Podravkina predstavništva, dok će ono u Dubaiju imati još neko vrijeme prilike pokazati ima li potencijala i može li uspješno poslovati. Jeste li donijeli odluku o predstavništvu u Dubaiju?

– Tržište Bliskog istoka pokazuje određene pozitivne pomake. Iako u ovom trenu još iskazuje gubitke, spremni smo biti još malo strpljivi jer trendovi pokazuju da bi Podravka tamo mogla napraviti solidan posao.

Izabravši vas za predsjednika Udruge dobavljača Agrokora, kolege menadžeri su vam odali svojevrsno priznanje. Znamo da je nedavno postignuta nagodba. Kako je prošla Podravka?

– Podravka je rezervirala oko 30% svojih ukupnih potraživanja koje je imala 9.4.2017. godine – negdje oko 44 milijuna kuna od 135 koliko je imala. Nadamo se da ćemo u naredne četiri godine, ovisno naravno o rezultatima poslovanja, naplatiti i ovih četrdesetak milijuna. To ovisi o poslovanju Konzuma, jer ima još dosta rizika, prvenstveno vezanih uz najam prodajnih prostora koje je Konzum unajmio od stranih fondova.

Jeste li zadovoljni postignutom nagodbom ili ste ju bili prisiljeni prihvatiti kako bi se spasilo što se spasiti da?

– Svi pregovori su kompromis. Niti jednom nagodbom, dogovorom koji postižete u nemogućnosti naplate potraživanja, ne možete biti najsretniji. Ovi su iziskivali da svi dobavljači imaju osiguranu policu adekvatnu njihovoj tržišnoj poziciji u narednih pet godina u Konzumu i Mercatoru. To je bio jedan od prioriteta dobavljača, mahom domaćih proizvođača. Što se tiče otpisa potraživanja prema Agrokoru, odnosno Konzumu, to je stvar pregovora s ostalim vjerovnicima. Svi će biti oštećeni, neki više, neki manje. No najbitnije je da ni jedna kompanija nakon ove nagodbe ne bude ugrožena. Podravka je najmanje izložena. Na čelo udruge smo se prvenstveno stavili kao perjanica hrvatske industrije. Htjeli smo pokazati koheziju hrvatskog gospodarstva u najtežim trenucima.

Snimio Marko Posavec.

Gospodine Pucar, početkom tjedna i službeno ste izabrani za predsjednika Gospodarskog vijeća Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Koprivnica. Uzevši u obzir značaj Podravke i vaš status u HGK, ovaj izbor ne čudi. No, vi imate vrlo konkretnih planova. Rekli ste da želite da naša županija postigne bolje gospodarske rezultate te da naša županijska komora uđe u društvo pet najboljih u Hrvatskoj. Kako to planirate postići?

– Prvo bih zahvalio na povjerenju svim članovima koji u Gospodarskom vijeću predstavljaju najrespektabilnije kompanije u našoj županiji. Podravka kao perjanica županijskog gospodarstva ima i kredibilitet i sposobnost pomoći ostalim firmama, bilo kroz poslovne i partnerske odnose. Osim toga, očekujem da privučemo nove investicije. Ovaj kraj, koji ima respektabilno gospodarstvo, zaslužuje bolji standard i zaposlenost i da se po bruto domaćem proizvodu, prosječnim plaćama, kvaliteti života približimo onim županijama koje žive od turizma.

Na što ste konkretno mislili kad ste rekli da će Podravka dati svoj obol na području investicija koje trebaju našoj županiji?

– Mi u našim planovima imamo investicije. Trenutno su u procesu analize, a investicijski ciklus pokrenut ćemo krajem ove ili početkom iduće godine. Investirat ćemo u naše proizvodnje, modernizaciju i automatizaciju naših tvornica. Imamo u planu i obnovu naše sedmerokatnice. Mislim da je vrijeme da i naša upravna zgrada bude na nivou Podravkinih poslovnih rezultata. Podravka godišnje u investicije ulaže više od 200 milijuna kuna.

Što je s najavljenim planovima za izgradnju sušare?

– Za sada će još malo pričekati. U fazi je predinvesticijske studije. Odluku ćemo donijeti kad budemo imali konkretne brojke kojima možemo opravdati ta ulaganja.

Znače li nove investicije i uvođenje novih tehnologija i nova radna mjesta ili njihovo smanjenje?

– Nove investicije i modernizacija tvornica će iskazati potrebu i za novim radnim mjestima s određenim konkretnim znanjima. Očekujem da će Podravka u narednom periodu biti generator zapošljavanja u gradu Koprivnici i cijeloj županiji.

Imate li u planu novi ciklus zbrinjavanja viška radnika uz isplatu otpremnina?

– Stimulativne otpremnine nisu u planu poslovanja za ovu godinu. I tu želimo promijeniti pristup. Želimo da naši zaposlenici budu sretni i zadovoljni u Podravki, da tu dočekaju mirovinu i da ju konzumiraju što kasnije kako bi što veći dio svog života proveli u našoj kompaniji. Tako će pridonijeti kvaliteti i svog života, ali i Podravke.

zatvori