Petak, 26. travnja 2024.

FOTO Marin Pucar novi je predsjednik Gospodarskog vijeća HGK – Županijske komore Koprivnica

Marin Pucar, predsjednik Uprave Podravke, novi je predsjednik Gospodarskog vijeća Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Koprivnica.

Zahvalivši na ukazanom povjerenju, Pucar je ustvrdio da Komora ima uvjeta za rad. To je važno jer mu je plan poboljšati gospodarsku sliku naše županije koja je, kaže, trenutno prema razvijenosti na osmom mjestu u Hrvatskoj, na 49% prosjeka BDP-a:

– Volio bih da se u narednom razdoblju pomaknemo odmah iza ovih glavnih turističkih županija kojima turizam vuče velik dio rasta BDP-a, te da zajedno kao županija budemo još više atraktivni po mjestima u kojima je ugodno živjeti i gdje ljudi kvalitetno žive od svog rada.

Važne su i investicije bez kojih gospodarstvo ne može ići naprijed, kaže Pucar, najavivši da će Podravka i tu dati svoj obol. Također bi volio i da se svi međusobno dodatno povežu, da se jednom mjesečno okupljaju na tematskim sjednicama o najvažnijim pitanjima županijskog gospodarstva. To bi trebalo potaći dodatnu poslovnu suradnju među ovdašnjim tvrtkama.

Snimio Marko Posavec.

Pucar važnom smatra i suradnju s našim saborskim zastupnicima kako bi gospodarstvenici mogli utjecati na zakonska rješenja koja bi olakšala rad gospodarstvenika, ali i pridonijela poboljšanju gospodarske slike. Svojevrsna simbioza gospodarstva i lokalne i nacionalne politike mogu rezultirati sve boljim makroekonomskim pokazateljima, da se uzdignemo iznad europskih prosjeka i da što prije nadoknadimo zaostatke iz recesijskih godina:

– Ako tako budemo gradili našu zajedničku budućnost, onda možemo i naša poslovna očekivanja i suradnju između gospodarstvenika i firmi u našoj županiji podići na viši nivo. Sve bi to trebalo doprinijeti da naša županija i ova županijska gospodarska komora budu među prvih pet na hrvatskom nivou. Mislim da za to imamo potencijala.

Pucar kaže da smo na lokalnoj razini često prekritični sami prema sebi, te da nas “vani” puno više cijene. Naša županija i ovdašnja gospodarska komora imaju među kolegama iz drugih krajeva, kaže Pucar, vrlo dobar status.

Okupljeni su na angažmanu u protekle dvije godine zahvalili dosadašnjem predsjedniku Mirku Habijancu, koji se istakao inicijativama za izmjenama obrazovnog sustava, a na odlasku s predsjedničke funkcije poručio da je recept za uspjeh i ostanak građana u Hrvatskoj jednostavan:

– Uz strukovno obrazovanje, moramo urediti i odnos osnovne i minimalne plaće. U Europi osnovna plaća u gospodarstvu je 50 do 70% viša od minimalne. Mi u Hrvatskoj imamo situaciju da je minimalna plaća u javnom sektoru 30% viša od minimalne plaće u gospodarstvu. To tako dalje ne ide! Osnovna plaća u gospodarstvu, barem u deficitarnim granama, trebala bi biti 5000 kuna.

Snimio Marko Posavec.

Izborom Marina Pucara za predsjednika Gospodarskog vijeća Županijske gospodarske komore zadovoljan je župan Darko Koren:

– Posve je logično da na čelu ovakvo važnog tijela bude prvi čovjek našeg najvećeg gospodarskog subjekta. Podravka je lokomotiva koja bi trebala povući sve vagone, dakle cijelo županijsko gospodarstvo, koje uspješno djeluje na tržištu i izvan okvira naše županije.

Na današnjoj sjednici održanoj u koprivničkom sjedištu Županijske gospodarske komore izabran je i novi sastav Gospodarskog vijeća u kojemu je 15-ero istaknutih podravsko-prigorskih gospodarstvenika:

1. Marin Pucar PODRAVKA d.d. Koprivnica
2. Mirko Habijanec RADNIK d.d. Križevci
3. Vedran Šimunović PODRAVKA d.d. Koprivnica
4. Milan Tadić PODRAVKA d.d. Koprivnica
5. Stjepan Dergez DERGEZ d.o.o. Podravske Sesvete
6. Tomislav Ivanek ELEKTO-ČELIK d.o.o. Križevci
7. Ivan Urbančić RENOTEX d.o.o. Koprivnica
8. Julio Kuruc PODRAVSKA BANKA d.d. Koprivnica
9. Melita Bači HARTMANN d.o.o. Koprivnica
10. Siniša Katavić KTC d.d. Križevci
11. Darko Paviša RASCO d.o.o. Kalinovac
12. Alojzije Gregur IGMA d.o.o. Koprivnica
13. Željko Pecak LASSELSBERGER-KNAUF d.o.o. Đurđevac
14. Mirko Kovačev HRVATSKE ŠUME – UŠP KOPRIVNICA
15. Zvonimir Širjan ŠIRJAN d.o.o. Sveti Petar Orehovec

zatvori