Petak, 17. svibnja 2024.

NA DRUŽENJU S HNS-OM Štromar: Država će preuzeti 55% obveza koje Grad i Županija imaju za gradnju Gimnazije i sportske dvorane

Novo vodstvo županijske organizacije Hrvatske narodne stranke organiziralo je sinoć neformalno druženje u Rasinji.

Domaćini predvođeni predsjednicom Jasminom Pavlović, inače jedinom županijskom predsjednicom u HNS-u u cijeloj Hrvatskoj, ugostili su saborsku zastupnicu Božicu Makar, ali i zamjenika predsjednika stranke, ujedno i ministra graditeljstva i prostornog uređenja, potpredsjednika Vlade Predraga Štromara.

Na naš upit je li upoznat s najvećim problemima u našoj županiji te što Županija i Grad Koprivnica očekuju od Vlade, potpredsjednik Štromar je odgovorio:

– Izuzetno puno komuniciram sa županom Korenom i gradonačelnikom Jakšićem. Znam koje probleme imaju u proračunima. Jedan dio ćemo riješiti tako da ćemo onu obvezu koju država ima prema javno-privatnom partnerstvu riješiti preko državnog odvjetništva. Naravno da to traje, ali ćemo riješiti. A nakon što donesemo izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju, sklopit ćemo ugovor s njima da država preuzima 55% obveza koje Grad i Županija imaju za gradnju koprivničke gimnazije i sportske dvorane. To je velika pomoć i siguran sam da ćemo nakon što Sabor usvoji zakonske izmjene, za nekoliko tjedana i potpisati taj ugovor.

Snimila Sandra Levak-Miklošić.

Štromar je podsjetio da je, kao varaždinski župan, zajedno sa županom Korenom i gradonačelnikom Jakšićem tužio državu jer je jednostrano raskinula ugovor o sufinanciranju javno-privatnog partnerstva i prekinula podmirivati svoje financijske obveze, pa mu je ta problematika jako dobro poznata. A na naš upit kada će se Vlada očitovati o budućnosti javno-privatnog partnerstva u Hrvatskoj, što prema riječima gradonačelnika Mišela Jakšića koči kapitalne, poglavito obrazovne projekte u Koprivnici, Štromar je odgovorio:

– Ja ne znam o tome. Novi model uopće nije pokrenut. Ne znam jesu li se oni negdje prijavljivali ili ne. Ako jesu, to je bilo u vrijeme vlade gospodina Čačića, pa treba to pitanje postaviti njemu.

Snimila Sandra Levak-Miklošić.

Štromar je boravak u Rasinji iskoristio kako bi podsjetio da je i ta općina već osjetila povećanje prihoda zahvaljujući izmjenama Zakona o porezu na dohodak, što je, kazao je, još prije pet godina inicirao upravo HNS. Takozvano porezno izravnanje u HNS-u drže važnim jer omogućava općinama i gradovima s ispodprosječnim primanjima namaći potreban novac za funkcioniranje. A takvih je, kaže Štromar, u Hrvatskoj jako puno.

Svojim stranačkim kolegama rekao je i da mogu biti ponosni na subvencije kredita za kupnju stanova i kuća te na projekte povećanja energetske efikasnosti. Iako su kreirali puno projekata, u HNS-u su, kaže Štromar, najponosniji na reformu obrazovanja:

Puno građana ju želi, no nažalost manjina koja ju ne želi toliko je glasna da izgleda da ju Hrvatska ne želi. No učinit ćemo sve da 2020. godine imamo novi način obrazovanja u Hrvatskoj. Prošli tjedan izabrane su škole u kojima će se provoditi eksperimentalni program Škola za život, koji će provoditi u prvim i petim razredima osnovnih te u prvim razredima srednjih škola. Moramo biti izuzetno ponosni na to.

Kad je pak u pitanju odnos središnje i lokalne vlasti, Štromar kaže da nema dvojbi:

– Moramo slušati građane i lokalne političare, i prilagoditi se njihovim potrebama i politikama koje provode. Samo tako možemo vratiti vjeru u politiku i uvjeriti naše građane da imaju budućnost u Hrvatskoj – zaključio je.

Jasmina Pavlović. Snimila Sandra Levak-Miklošić.
zatvori