Četvrtak, 18. travnja 2024.

FOTO Jakšić i Čačić poručili Vladi: Pustite nas da radimo, vratite JPP ili vratite pare

‘Pustite nas da radimo, vratite nam naše novce i dajte šansu obrazovanju!’ Poručili su to danas hrvatskoj Vladi koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić i župan Varaždinske županije Radimir Čačić na zajedničkoj konferenciji za medije sazvanoj na temu projekata javno-privatnog partnerstva.

Koprivnica i Varaždinska županija primjeri su kako projekti javno-privatnog partnerstva i izgradnja škola na tom principu mogu utjecati na bolje uvjete obrazovanja, a prekid izvršavanja sporazuma kojeg su sklopile s Vladom stvara im ozbiljne financijske probleme, rekli su Jakšić i Čačić. Gradu Koprivnici šteta je četiri milijuna kuna.

— 2013. godine potpisali smo s Vladom Republike Hrvatske sporazum da će država preuzeti 55 % troškova financiranja naše Gimnazije. 2015. se mijenja Vlada i krajem te godine prestaje izvršavanje tog sporazuma s Ministarstvom znanosti i obrazovanja. Prestaju nam se doznačivati sredstva temeljena tim sporazumom, a novi JPP nam je u fazi odumiranja — rekao je gradonačelnik Mišel Jakšić.

Snimio Marko Posavec.

Grad Koprivnica pokrenuo je nekoliko tužbi na što im je Vlada predložila nagodbu, Grad je poslao prijedlog nagodbe, no do danas nije stigao nikakav odgovor, ni od Ministarstva ni od Županijskog državnog odvjetništva.

— Ništa se ne pomiče s mrtve točke, stalno nam se događa problem u proračunu Grada. Ta priča sa sobom vuče i novi JPP. Uložili smo u infrastrukturu, u Osnovnu školu Podolice i novu Obrtničku školu gdje smo partneri s Koprivničko-križevačkom županijom, petnaestak milijuna kuna. Imamo divan mrtvi kapital kojeg tu i tamo moramo pokositi.

Iz toga se može zaključiti, kaže Jakšić, da Vlada smatra da je obrazovna reforma nešto što nama ne treba. — Nemamo nikakvo racionalno objašnjenje zašto ova Vlada HDZ-a i HNS-a na ovaj način tlači jedinice regionalne i lokalne samouprave i ne poštuje sporazume koje je potpisala.

Snimio Marko Posavec.

S druge strane, zabrinut je Jakšić, Vlada ne nudi ni alternativu za neke nove obrazovne iskorake. — Nisam shvatio, ako nećemo ići u novi krug JPP-a, kako ćemo mi u ovoj državi graditi škole i bolnice?

Na kraju je gradonačelnik Koprivnice poručio da i dalje planiraju biti glasni i uporni i da se nadaju da će uspjeti pokrenuti “ljude u foteljama” da počnu voditi brigu o reformi obrazovanja.

Da je situacija daleko od dobroga i da nema naznaka da će se dogoditi promjene, uvjeren je i varaždinski župan Radimir Čačić. — Pustite nas da radimo i vratite nam naše novce. Primijenite svjetske modele i dajte šansu obrazovanju. Maknite glumice, dovedite ljude koji znaju raditi — zaključio je.

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
zatvori