Subota, 4. svibnja 2024.

HSS: Pročelnik prijeti ravnateljicama zdravstvenih ustanova da uđu u riznicu i tako ‘krpaju’ rupe u proračunu Županije

Saborski zastupnik i predsjednik županijskog HSS-a Mladen Mađer i predsjednik Kluba vijećnika HSS-a Županijske skupštine Branko Mesarov iznijeli su danas ozbiljne optužbe na račun županijskog pročelnika za financije Darka Masneca i župana Darka Korena.

HSS-ov dvojac na konferenciji za medije rekao je da iz pouzdanih izvora znaju da je pročelnik Masnec, s ciljem da županijske zdravstvene ustanove uvede u zajedničku županijsku riznicu, prijetio njihovim ravnateljicama:

– Župan Koren je za pročelnika za financije postavio svog čovjeka iz Križevaca koji može obilaziti domove zdravlja i prijetiti ravnateljima tih ustanova da moraju ući u riznicu – rekao je Mađer.

>> Odgovor iz Županije pročitajte ovdje

Snimila Nela Carek.

Ravnateljice su u nezavidnoj situaciji jer njih imenuje župan – dodao je Branko Mesarov, inače bivši predsjednik Upravnog vijeća Doma zdravlja. – Mogu vam ispričati razgovor s kolegom načelnikom iz Gole, doktorom Milinkovićem. Pitam ja njega čime se bavi, a on mi odgovara “ma daj, ovi me nagovaraju da budem ravnatelj Doma zdravlja”. Na to sam mu ja rekao “doktore, nemojte to prihvatiti jer će vas sutra tražiti da im date novce”. To sam mu rekao prošle godine kad u kolovozu kad se birao ravnatelj Doma zdravlja, i evo sad se to događa.

Pojasnimo, Županijska uprava planira svih 35 županijskih ustanova objediniti u zajedničku riznicu, a time bi, najavljuju iz Nemčićeve, dobili efikasniji i bolje kontroliran sustav.

Oporbeni HSS ne slaže se da bi u tom sustavu trebale biti zdravstvene ustanove jer bi to ozbiljno destabiliziralo zdravstveni sustav, a njegovim novcem Županijska uprava, smatraju Mesarov i Mađer, želi krpati proračunske rupe.

– Kod godišnjeg obračuna proračuna krajem 2016. godine Županija je završila s realnim manjkom od deset milijuna kuna. Dekretom su Domu zdravlja i Zavodu za javno zdravstvo uzeli po milijun kuna i prikazali manjak od nešto manje od osam milijuna kuna. Kod godišnjeg obračuna proračuna za 2017. koji je bio nakon izbora, mada je trebao biti prije, Županija je završila godinu sa sedam milijuna kuna manjka. Tada su višak od zdravstvenih ustanova uključili u proračun i prikazali višak, a zapravo je ostvaren manjak. Sad imaju namjeru ta sredstva uzeti i koristiti za krpanje proračunskih rupa i prikrivanje neefikasnog upravljanja Županijom.

Snimila Nela Carek.

Naime, županijske zdravstvene ustanove – u koje spadaju Dom zdravlja, Zavod za javno zdravstvo i Zavod za hitnu medicinu – ostvaruju 15 do 20 milijuna kuna dobiti i taj novac će u tom slučaju, upozoravaju Mađer i Mesarov, umjesto za ulaganje u zdravstvo otići za plaće zaposlenicima Županije. A znakovito je, kažu, da bolnica, koja ostvaruje manjke, ne bi ušla u riznicu:

Mi smo protiv toga da se sredstva zdravstvenog sustava koriste u nezdravstvene djelatnosti – upozorio je Mesarov. – Umanjuje se sposobnost sustava da nas sve skupa liječi. S jedne strane nam trpaju smeće u središte županije, čini nas se bolesnijima, a s druge strane nam se zdravstveni sustav čini manje sposobnim da nas liječi.

Mesarov i Mađer tvrde da zdravstvene ustanove nisu dijelom riznice ni u jednoj županiji u Hrvatskoj te predlažu model Bjelovarsko-bilogorske i Varaždinske županije:

– Tamo domovi zdravlja imaju cash pooling. I dalje imaju svoj račun, a višak sredstava posuđuju Županiji. Naravno, uz određene kamate. Ta sredstva su i dalje njihova i ne koriste se za nezdravstvene djelatnosti i podjelu plaća po Županiji.

Na posebnom udaru našle bi se, kažu, ruralne sredine koje i ovako muku muče s manjkom liječnika pa je Mađer pozvao predsjednika Županijske skupštine, HSU-ovog Željka Pintara da spriječi ovakav scenarij.

Odgovor na prozivke tražili smo i u županijskom sjedištu, no pročelnica službe Ureda župana Melita Ivančić rekla nam je da župan i pročelnik za financije danas nisu dostupni i da se Županija javnosti očitovala službenim priopćenjem prije desetak dana.

zatvori