Četvrtak, 2. svibnja 2024.

Vlada je odbila prijedlog o preseljenju Sveučilišta Sjever u Varaždin, ali Varaždinci, čini se, ne odustaju

Vlada Republike Hrvatske na jučerašnjoj je sjednici jednoglasno odbila prijedlog Roberta Podolnjaka iz Mosta nezavisnih lista da se Sveučilište Sjever preimenuje u Sveučilište u Varaždinu te da se i sjedište iz Koprivnice preseli u Varaždin.

No, čini se da to nije kraj priče. Kako prenosi Sjeverni.info, predsjednik varaždinskog Gradskog vijeća Damir Habijan (HDZ) na svom je Facebook profilu napisao da “nema ništa protiv imena Sveučilišta, ali sjedište mora biti (i bit će) u Varaždinu”.

Habijan ističe kako su u HDZ-u još 2015. godine Hrvatskom saboru predlagali da sjedište Sjevera bude u Varaždinu, te da mu je žao što danas oporbene stranke nisu to podržale i što su kao središte odredile Koprivnicu.

No, navodi i kako se promjena sjedišta može izvesti i mimo izmjena zakona. “Naime, Zakon o osnivanju Sveučilišta Sjever nije osnivački akt pa istim nije ni određeno ime niti sjedište Sveučilišta. Prema tome, izmjenu naziva i sjedišta Sveučilišta moguće je izvršiti putem odluke osnivača Sveučilišta, odnosno odlukom Ministarstva znanosti i obrazovanja. U tom smislu očekujem da osnivač Sveučilišta (Republika Hrvatska), a koju zastupa Ministarstvo znanosti i obrazovanja, u narednom razdoblju pristupi donošenju odluke o promjeni sjedišta Sveučilišta Sjever iz Koprivnice u Varaždin.”

Habijan zaključuje kako se kao predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina zalagao, i zalagat će se, da Grad Varaždin postane sjedište Sveučilišta Sjever, te da u tome očekuje potporu svih političkih opcija jer je to u interesu Varaždina.

zatvori