Četvrtak, 2. svibnja 2024.
Home Kulturoteka USUSRET GALOVIĆEVOJ JESENI Siniša Matasović: Važno je upoznati druge autore i osjetiti njihov pogled na svijet iz prve ruke

USUSRET GALOVIĆEVOJ JESENI Siniša Matasović: Važno je upoznati druge autore i osjetiti njihov pogled na svijet iz prve ruke

0
Svaki gost ovogodišnjeg festivala “Galovićeva jesen”, ima priliku kroz kratak razgovor izraziti svoja promišljanja i očekivanja o festivalu, reći što mu je trenutni fokus u radu te izdvojiti književnu preporuku. Evo što je s nama podijelio Siniša Matasović.

Medijski pokrovitelji festivala Galovićeva jesen su portal Drava.info i Radio Drava.

Siniša Matasović rođen je u Sisku 1980. godine, a tamo živi i danas. Član je Društva hrvatskih književnika, Matice hrvatske i zagrebačke pjesničke tribine Jutro poezije. U sisačkom ogranku Matice hrvatske aktivan je kao član Predsjedništva ogranka i kao član uredništva časopisa Riječi. U prostoru ogranka moderira i vodi poetska okupljanja poznata pod nazivom “Stihovnica Siska”. Svoju prvu zbirku poezije “Sisak se uspješno pretvara da spava” objavio je 2015. godine, a roman “Nećak” 2016 godine. Zapaženi je akter hrvatske slam poetske scene. Na prvom službenom prvenstvu države u slamu održanom u lipnju 2015. godine postao je viceprvak Hrvatske.

Što za Vas osobno znači dolazak na međunarodni književni festival “Galovićeva jesen”? Kakva su očekivanja?

Dolazak na Galovićeve jeseni posebno me veseli zbog tradicije i pozitivne reputacije tog festivala. Moja očekivanja prvenstveno počivaju na prilici da u izvornom ambijentu steknem daljnja saznanja o životu i književnoj ostavštini Frana Galovića, kao i na upoznavanju novih zanimljivih kolega književnika.

Iz Vašeg gledišta, koje su prednosti susreta na ovakvim manifestacijama?

Dosadašnja iskustva s drugih književnih festivala sugeriraju mi brojne prednosti ovakvih druženja. Mogli bismo u određenoj mjeri povući paralelu s knjigama koje pročitamo tijekom života. Svaka nova knjiga obogati nas na svoj način bilo kao obične čitatelje, bilo kao autore. Iz knjiga crpimo nova znanja i inspiraciju. Slična je situacija s ovakvim okupljanjima. Važno je upoznati druge autore i osjetiti njihov pogled na svijet iz prve ruke, posebno u ovo današnje, domalo pa virtualno doba.

Uz sve čime se inače bavite, što Vam je trenutno najviše u fokusu? Na čemu radite?

Zadnje dvije godine sam se opsežnije posvetio uredničkim i organizacijskim angažmanima. Trenutno sam kao urednik angažiran na pet knjiga različitih autora, svaki mjesec redovito organiziram poetske večeri Stihovnicu Siska, uključen sam u organizaciju godišnjih Kvirinovih poetskih susreta u Sisku, a kao dramaturg sam angažiran i na emisiji Radio roman, koja se svakim radnim danom prijepodne emitira na trećem programu Hrvatskoga radija. Srećom, uz sve nabrojano još uvijek pronalazim vremena i za svoj osobni spisateljski rad, premda ne onoliko koliko bih želio.

Koju književnu preporuku bi izdvojili za posjetitelje festivala?

Ako govorimo o domaćoj književnoj sceni, za izdvojiti preporuku čitateljima ne trebam se odmaknuti daleko od Koprivnice i autora bliskih ovome festivalu. Kristian Novak, Marko Gregur i još neki kolege već su stekli zasluženu afirmaciju. Od inozemne književnosti sve više cijenim i pratim azijske autore. Izdvojio bih Murakamija.

zatvori