Petak, 26. travnja 2024.
Home Aktualno USUSRET GALOVIĆEVOJ JESENI Maja Kušenić Gjerek: Ovo je prilika da se čuje puno dobre poezije i stvore doživljaji koji će hraniti nove stihove

USUSRET GALOVIĆEVOJ JESENI Maja Kušenić Gjerek: Ovo je prilika da se čuje puno dobre poezije i stvore doživljaji koji će hraniti nove stihove

0
Maja Kušenić Gjerek. Foto: Zlatko Moškon.
U nizu kratkih razgovora koje vodimo s gostima 24. međunarodne manifestacije ‘Galovićeva jesen’, porazgovarali smo i s domaćom autoricom, Koprivničankom Majom Kušenić Gjerek. Njezina očekivanja, čime se trenutno bavi i što bi izdvojila kao književnu preporuku za posjetitelje festivala čitajte u nastavku.

Medijski pokrovitelji festivala Galovićeva jesen su portal Drava.info i Radio Drava.

Što za vas osobno znači dolazak na međunarodni književni festival “Galovićeva jesen”? Kakva su očekivanja?

— Za mene je dolazak na književni festival “Galovićeva jesen” jedna osobita svečanost, ne samo zato jer sam davnih godina sudjelovala u njegovu stvaranju, već zato što je to doista pravo književno slavlje za sve koji sudjeluju, prilika da se čuje puno dobre poezije i stvore doživljaji koji će hraniti nove stihove.

Iz vašeg gledišta, koje su prednosti susreta na ovakvim manifestacijama?

— Kod ovakvih književnih manifestacija, najveća ljepota je u susretu pjesnika međusobno, ali i pjesnika i publike koja ima prilike upoznati različite autore, različitih poetika i iz raznih zemalja, što je za književne sladokusce neprocjenjivo.

Uz sve čime se inače bavite, što vam je trenutno najviše u fokusu? Na čemu radite?

— Upravo mi je iz tiska izašla nova zbirka pjesama “Druga tišina”, objavljena u okrilju našeg Ogranka DHK u Koprivnici, koja je nastala zahvaljujući stipendiji Ministarstva kulture i uz potporu Grada Koprivnice, urednik i autor pogovora je Darko Pernjak, recenzenti Željka Lovrenčić i Davor Šalat. Trenutno me, uz kolumnu koju pišem odnedavno za list “Podravka”, ova knjiga najviše veseli.

Koju književnu preporuku biste izdvojili za posjetitelje festivala?

— Za posjetitelje, uz preporuku da čitaju sjajne hrvatske i strane suvremene pjesnike, želim i da što više čitaju Galovićeve stihove, odu zavičaju i prirodi kojom je prožet, našu kajkavsku, lijepu liriku.

zatvori