Petak, 3. svibnja 2024.
Home Aktualno Naše knjižničarke na Svjetskom kongresu u Poljskoj

Naše knjižničarke na Svjetskom kongresu u Poljskoj

0
Naše knjižničarke na Svjetskom kongresu u Poljskoj
Izvor: Knjižnica i čitaonica 'Fran Galović'.
Koprivnička Knjižnica i čitaonica ‘Fran Galović’ sudjeluje na Svjetskom knjižničarskom i informacijskom kongresu u Wroclawu u Poljskoj.

Predstavnice koprivničke knjižnice, diplomirane knjižničarke s Odjela za odrasle i Dječjeg odjela Maja Krulić Gačan i Ida Gašpar nalaze se među čak 3.100 knjižničara, informacijskih i drugih stručnjaka, predstavnika 122 zemlje iz cijeloga svijeta.

Tema ovogodišnjeg kongresa je “Knjižnice. Solidarnost. Društvo.”, a knjižničarka Maja Krulić Gačan održala je izlaganje na temu: Kriza profesionalnog identiteta ili prilika za osobni razvoj: iskustvo knjižničara informatora.

U svojoj se prezentaciji osvrnula na različita poimanja knjižničarskog posla. S jedne strane tu je tradicionalno viđenje prema kojem knjižničari pružaju referentne i informacijske usluge usmjerene uglavnom na rad s knjižničnom građom. S druge strane, suvremena svakodnevna praksa knjižničarskog posla pokazuje da su u središtu svih zbivanja u knjižnici, pa tako i u fokusu samih knjižničara, sve više sami korisnici i odgovaranje na njihove stvarne životne potrebe.

Svjetski kongres organizira Međunarodni savez knjižničarskih društava i ustanova, a traje od 19. do 25. kolovoza.

Foto: Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“.
zatvori