Nedjelja, 5. svibnja 2024.

PRIJEPORI OKO POSKUPLJENJA ULAZNICE Labazan tvrdi da je nužno, Jakšić nezadovoljan

‘Odluka Turističkog vijeća, kojemu jedinome odgovaram za svoj rad, za mene je obvezujuća i ne namjeravam je komentirati.’ Početak je to izjave direktora gradske Turističke zajednice Renata Labazana, poslane u sklopu službenog priopćenja o poskupljenju ulaznica za Renesansni festival.

U nastavku stoji da je Labazan uvjeren da će povećanje cijene ulaznica za subotu i nedjelju omogućiti podizanje razine sigurnosti, jer im, kaže, više nije cilj rast broja posjetitelja u jednom danu nego njihova veća sigurnost i mogućnost kvalitetnijeg pristupa brojnim sadržajima. Podsjetimo, ulaz na festival u četvrtak bi bio besplatan, u petak bi koštao pet, a u subotu i nedjelju deset kuna.

Labazan kao primjer ističe najveću svjetsku manifestaciju u Kaltenbergu koja se održava na prostoru slične veličine te ograničava dnevni broj posjetitelja na maksimalno 14.000. “Mi se nadamo da će se ovako dio posjetitelja odlučiti na posjet u petak, kada je cijena svega pet kuna”, piše Labazan.

Ovakvom odlukom i strategijom nije zadovoljan predsjednik Turističkog vijeća, gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić. Istakao je da je ova odluka suprotna politici neuvođenja prireza i nepovećanja cijena u Koprivnici, poput vrtića i komunalnih usluga, a tome usprkos u Koprivnici je ipak omogućen visok standard. Stoga, smatra gradonačelnik Jakšić, Koprivnica može omogućiti i standard održavanja vrhunskih manifestacija bez povisivanja cijena, pa čak i bez ulaznica:

— Posjetitelji i vrijeme koje je pred nama pokazat će je li ta odluka dobra ili loša i je li jučer donesena kompromisna najbolja. Sve će to pokazati protok vremena. U ime Grada i Gradske uprave moram reći da nismo sretni nikakvim povećanjima cijena u Koprivnici, no moramo poštivati volju većine i legitimitet koji Turističko vijeće po Zakonu o turističkim zajednicama u ovoj zemlji ima.

Grad, kaže Jakšić, ne može ništa poduzeti jer Turistička zajednica i njeno vijeće nisu pod direktnom ingerencijom Zrinskog trga. A odluku o poskupljenju ulaznica, kaže Jakšić, donijeli su oni koji o turizmu znaju više od njega. To su članovi Turističkog vijeća, poput predstavnice Podravke Jadranke Lakuš, predstavnika Čazmatransa Antona Šalamona te ugostitelja Mirjane Šeb Čižmešije i Borisa Dvorskog. Iako se ne slaže s donesenom odlukom, mišljenje većine, svjestan je gradonačelnik Jakšić, obvezujuće je za sve.

zatvori