Utorak, 30. travnja 2024.
Home Featured SEDAM NAŠIH: Predstavljamo vam portrete poznatih i manje poznatih Koprivničanaca i Podravaca

SEDAM NAŠIH: Predstavljamo vam portrete poznatih i manje poznatih Koprivničanaca i Podravaca

0
SEDAM NAŠIH: Predstavljamo vam portrete poznatih i manje poznatih Koprivničanaca i Podravaca
Drava.info i novinar u mirovini Dragutin Rendić predstavljaju vam seriju portreta pod nazivom ‘Sedam naših’. Riječ je o portretima koje je D. Rendić snimio tijekom svog dugogodišnjeg profesionalnog rada kao novinar – fotoreporter, a neke od njih je reproducirao ili nabavio prema potrebi.

Kako sam kaže, to su ljudi s kojima je razgovarao, s kojima se družio i prijateljevao, a ponekad i ‘razgovarao’ do ranih jutarnjih sati. To su prijatelji (i oni drugi), kolege s posla, rođaci, poznanici, osobe iz svih sfera ljudske djelatnosti, poznati i nepoznati široj javnosti. Svrha ovog i idućih albuma portreta je da starije sugrađane podsjetimo na njih, a mlade da upoznamo s njima, što su bili i što su radili. Mnogi od njih postali su poznati tijekom svog života, a neki tek nakon smrti. Bili su, a neki su i danas, istaknute osobe u svom djelokrugu rada, neki s više, neki s manje uspjeha.

— Mišljenja o njima bit će razna, no to nije ni bitno u ovom svekolikom albumu portreta. Nažalost, mnogi od njih nisu više među nama. Neka im je vječna slava i hvala za sve što su učinili tokom života — poručuje D. Rendić.

Albumi portreta pod nazivom Sedam naših bit će objavljivani svake druge nedjelje i izmjenjivat će se s Vremeplovom D. Rendića.

Boško Jajić

BOŠKO JAJIĆ – Dugogodišnji djelatnik na Željezničkom kolodvoru u Koprivnici. U mirovini (živi u Velikoj Mučnoj) ljubav mu je slikanje, član je Udruge “Sokolovački likovni krug” osnovane 2012. godine.

Josip Friščić

JOSIP FRIŠČIĆ – Rođen u Subotici Podravskoj, živio u Koprivničkom Ivancu. Nije ga potrebno posebno predstavljati. Bio je hrvatski političar, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora, bivši predsjednik HSS-a i župan Koprivničko-križevačke županije zaslužan za mnoge realizirane projekte naše županije.

Martin Sagner

MARTIN SAGNER – Rodio se u Novigradu Podravskom 1932. godine. Istaknuti hrvatski kazališni, televizijski i filmski glumac. Bio je i režiser GAK-a Koprivnica 1962. do 1964. godine kada je koprivničko kazalište intenzivno radilo i godišnje je bilo postavljeno nekoliko predstava koje su punile publikom dvoranu Domoljuba.

Božena Loborec

BOŽENA LOBOREC – Radila je u prosvjeti kao nastavnica hrvatskog i ruskog jezika. Još u gimnazijskim danima objavila je prvu pjesmu, a ozbiljnije je počela objavljivati 1968. godine. Pisala je za djecu, mladež i odrasle. Živjela je i umrla u svom gradu – Koprivnici.

Nikola Wolf

NIKOLA WOLF – Fotoreporter nekoliko koprivničkih medija. Poznat po svom predanom radu i kvalitetnim fotografijama. Bio je jedno vrijeme i predsjednik Ogranka HND-a naše županije. I danas je aktivan na zadovoljstvo njegove redakcije i čitatelja.

Franjo Horvatić

FRANJO HORVATIĆ – Bio je dugogodišnji direktor koprivničkog muzeja. Uradio je značajne pomake na njegovoj revitalizaciji i pokrenuo razne projekte, koji su dali novi smisao Muzeju u kojem je proveo gotovo cijeli radni vijek. Rođen je u Novigradu Podravskom 1936. godine.

Josip Volf

JOSIP VOLF – Dugogodišnji uspješni direktor tvornice obuće SLOGA u Koprivnici. Za vrijeme njegovog mandata napravljene su nove proizvodne hale, osuvremenjen je način rada, a kvalitetna obuća ove firme postala je pravi brend koji je imao svoje kupce diljem zemlje, ali i u inozemstvu.

zatvori