Srijeda, 8. svibnja 2024.
Home Featured Vremeplov D. Rendića: Kako se nekada dolazilo do vode

Vremeplov D. Rendića: Kako se nekada dolazilo do vode

0
Vremeplov D. Rendića: Kako se nekada dolazilo do vode
U današnje vrijeme prikaz na ovoj fotografiji bio bi pravi raritet. Snimka je nastala kod mjesta Kunovec Breg prije 16 godina, kada su prijatelji i profesionalni zdenčari hrvatskom dragovoljcu kopali bunar. Da bi došli do vode trebalo je kopati u dubinu više od dvadesetak metara.
Portal Drava.info svakog vikenda donosi vam izbor iz bogate arhive fotografija koje nam je ustupio novinar u mirovini Dragutin Rendić, jedan od prvih i dugogodišnjih djelatnika koprivničkog dopisništva HRT-a te, između ostaloga, i prvi fotoreporter Večernjeg lista u Koprivnici, kao i drugih tadašnjih medija. Bio je i prvi novinar dragovoljac Domovinskog rata u Koprivnici od 28. lipnja 1991. godine i prvi zapovjednik voda, kasnije satnije dragovoljaca ZNG-a Koprivnice. Časnik je Hrvatske vojske i počasni vatrogasni časnik. Umirovljeničke je dane dočekao u Glasu Podravine. Neke su fotografije njegove vlastite, a neke je prikupio tijekom svoje bogate karijere. Otputujte s nama u prošlost…
Mladež DVD-a Virje na rekreativnom odmoru u kampu HVZ u Fažani (snimljeno prije desetak godina), koji aktivno radi od 1995. godine, kao oblikom druženja i rada s vatrogasnom mladeži, putem primijenjene nastave u sklopu koje se savladava vatrogasni program, program prve pomoći i ekološki program. Kamp vatrogasne mladeži također je obuhvaćao i rekreacijsko-športski i kulturni sadržaj. U Kamp odlaze mladi od 10 do 18 godina starosti, smjene traju po sedam dana tokom ljeta. Voditelji Kampa predstavnici su županijskih VZ.
2. Prije petnaestak i više godina Legrad je bio mjesto okupljanja motorista koji su odavde kretali u smjeru jezera Šoderice. No, kao i svi mladi tako i mladi motoristi okupljenim mještanima pokazivali su svoje (ne)vozačke sposobnosti “potpisujući” se na asfaltu, kao na našoj snimci.
3. Svake godine tradicionalno se u zimskim mjesecima održavala svinjokolja u obitelji Andrije Čevisa u Koprivničkom Ivancu. Pored brojnih pomagača tu se u svojstvu “nadglednika” kao prvi susjed našao i Josip Friščić, a bio je tu i Slavko Tucaković s aparatom za mjerenje alkohola. Nitko od prisutnih nije imao manje od 0.5 promila alkohola, neki i više od dva, pa se u to ime ispio još jedan gemištek i doručkovala svježe pržena jetra. Snimka je nastala prije više od 12 godina.
4. Dio zapovjedništva 117. brigade s osiguranjem u mjestu Korita u zimi 1991. godine. Uvijek se našlo vremena za šalu i kratak predah, a onda kretalo na obavljanje odgovornih poslova zavisno od zaduženja pojedinaca i njihove uloge u ratnom zapovjedništvu. Ovom prilikom treba istaći da je 117. brigada HV bila jedna od najučinkovitijih brigada koja je u ratnom djelovanju od JNA i četnika oslobodila više od sto kilometara kvadratnih prostora i tako učinila prvi korak za konačno oslobađanje ovog dijela Lijepe naše na Zapadnoslavonskom bojištu.
5. Prije šest godina ove dvije članice DVD-a Sigetec, a njihova djeca na našoj snimci u to vrijeme bili su najmlađi članovi ovog vrijednog društva. Mališan i njegova mala prijateljica imali su svega četiri godine. Danas su zasigurno dio natjecateljske ekipe mladeži društva koje posebno vodi brigu o mladima.
U današnje vrijeme prikaz na ovoj fotografiji bio bi pravi raritet. Snimka je nastala kod mjesta Kunovec Breg prije 16 godina, kada su prijatelji i profesionalni zdenčari hrvatskom dragovoljcu kopali bunar. Da bi došli do vode trebalo je kopati u dubinu više od dvadesetak metara.
7. Humanitarna pomoć starima i nemoćnima bila je i ostala dio akcije koju provodi Županijska turistička zajednica, a na našoj snimci paket s hranom predao je voditelj Područne škole Bakovčice Radovan Knežević zajedno sa Zdravkom Mihevcom, direktorom Turističkog ureda Zajednice. Ovaj hvalevrijedan poklon snimljen je u okolici Bakovčica prije 14 godina.
zatvori