Nedjelja, 5. svibnja 2024.

MAKSIMILIJAN PERKOVIĆ Odličan učenik, izviđač, ljubitelj prirode i jedan od najboljih robotičara u Hrvatskoj

Mali Maksimilijan Perković na stranice našeg portala prvi je puta došao nedavno kada je zajedno s prijateljem Gregorom Gašparićem osvojio prvo mjesto i zlatnu medalju na državnom natjecanju u robotici. Kako se uopće upleo u robotiku, što radi s robotima i što planira dalje, otkrio nam je u kratkom susretu.

Maksimilijan je rođen u Koprivnici 2005. godine. Ljubav prema logici i matematici nikla je već u Dječjem vrtiću “Smiješak” na matematičkoj igraonici “Mozgalica” koju je vodila odgajateljica Davorka Draganić. Danas je odličan učenik Osnovne škole “Antun Nemčić Gostovinski” gdje najviše voli tehničku kulturu, matematiku, prirodu i informatiku – upravo područja sadržana u suvremenoj kratici STEM – ali to nije sve: trenirao je karate, išao je u Univerzalnu sportsku školu, a aktivan je član Odreda izviđača “Bijeli javor” i Malih tehničara.

— Obožavam životinje i prirodu – dodaje. — Kod kuće imam psa, mačku, ribice, hrčka, patuljaste kuniće i papige.

Snimila Nela Carek.

No, posebno voli robotiku. S njom se druži već dvije godine u sklopu izvannastavne aktivnosti uz stručnu pomoć, energiju i optimizam mentora Ivice Kolarića iz Varaždina, ujedno i izbornika hrvatske robo reprezentacije. Kako je sve krenulo? — Vidio sam plakat s robotom i otišao sam da vidimo hoće li mi biti zanimljivo, pa ako hoće da krenem na to — kaže Maksimilijan. — I bilo je zanimljivo! Već na prvom satu igrali smo se s lampicama.

>> ROBO edukacija: Nemčići u školi grade i programiraju robote

I tako je krenulo. Na Kupu elementarne robotike, održanom u veljači prošle godine u OŠ “Antun Nemčić Gostovinski”, osvojio je ekipno srebrnu medalju. A onda je došlo državno natjecanje u Sinju gdje je svoje robo-vještine pokazalo 220 robotičara u 11 kategorija iz cijele Hrvatske. Maksimilijan i Gregor, kao ekipa ROBO Koprivnica, osvojili su prvo mjesto i zlatnu medalju u kategoriji Rescue Line Beginner. Da uspjeh bude još veći, drugo i treće mjesto osvojili su također Koprivničanci, Maksimilijanovi prijatelji iz ekipa TeFi i TOYOTA.

Ustupio Mario Perković.

— Na natjecanju smo pobijedili s robotom koji je izbjegavao prepreke, pratio crtu i slično. Još radimo i programe s lampicama ili neke simulacije na računalu, poput semafora — kaže Maksimilijan.

Natjecanje se sastojalo od dva kola. Prvo je održano 10. prosinca 2016. godine u zagrebačkoj Osnovnoj školi Mate Lovraka, a drugo je održano 11. ožujka ove godine u Sinju.

Što dalje? Maksimilijan nema dilema: — Kad odrastem htio bih raditi s tehnologijom — kaže. — Da izmislim nekog robota, bio bi veći, izgledao bi kao čovjek, trčao bi i hodao, nosio težak teret i slično. Pomagao bi ljudima tako da bi, na primjer, prao suđe — zaključuje naš mali genijalac i za kraj dodaje zahvalu mentoru bez kojega, kako kaže, uopće ne bi mogli pobijediti.

zatvori