Petak, 26. travnja 2024.

MALI ROBOTIČARI ‘Među našom su djecom budući Tesle, dajmo im priliku da to postanu’

Četrnaestero malih robotičara sudjelovalo je na Kupu elementarne robotike koji je u srijedu održan u koprivničkoj Osnovnoj školi Antun Nemčić Gostovinski.

Ovakvo natjecanje u Koprivnici je održano po prvi puta i na njemu su sudjelovali učenici nižih razreda koji posljednja tri mjeseca pohađaju elementarnu školu robotike u ovoj koprivničkoj školi.

Zadatak im je bio programirati mobilne autonomne robote s kojima su morali upravljati pomoću IR i ultrazvučnih senzora i obavljati određene zadatke. Pojednostavljeno, robot je morao pratiti crtu, detektirati predmet ili pak zaobilaziti prepreke.

Na pitanje tko je bio najbolji, njihov učitelj Ivica Kolarić rekao je da su za njega svi pobjednici. – Ne bih htio nikoga isticati u svemu tome. Za mene su svi bili fantastični i zadatke su odrađivali besprijekorno. Nije im trebala pomoć, sami su ožičili robota, sami su ga puštali, sve su sami odradili. Bilo je jako puno navijača koji su ih promatrali, bodrili, pljeskali im za svaki dobro odrađeni posao.

Natjecali su se Anja Mihailović, Maksimiljan Perković, Jakov Gregurić, Teo Kežman, Filip Petričević, Borna Sočev, Gregor Gašparić, Karlo Marić, Marko Kovač, Ivan Petričić , Ivan Kovačić, Matija Bogomolec, Matko Stanić i Fran Premec. Prema broju osvojenih bodova, pobjednik Kupa je Marko Kovač iz 3.c. Drugi su bili Jakov Gregurić i Maksimilijan Perković dok su trećeplasirani Gregor Gašparić i Ivan Kovačić. Natjecatelji su, osim medaljama, bili nagrađeni i slatkišima i knjigama koje je za njih pripremio njihov mentor i organizator kupa, profesor Kolarić.

Ovaj profesor tehničke kulture i informatike iz Varaždina, koji svake srijede uči koprivničke mališane osnovama robotike, smatra da bi djeci na ovakav način, kroz igru, trebalo približiti robotiku i potaknuti interes za nju. To je, kaže, budućnost i neoprostiva je greška školstva da se na tome ne radi. – Neka djeca završe osnovnu školu, a da nikad nisu vidjela stroj na daljansko upravljanje, da nisu ništa konkretno na tome radili. To je po meni u današnje vrijeme nezamislivo. Jedan sat tehničke kulture kakav je, pa to je neoprostiva greška školstva i to se u stvarnosti ne bi smjelo događati.

U djeci se krije budući Tesla, dodaje profesor Kolarić. – Mi imamo djecu koja su pametna, sposobna, koja mogu napraviti vrhunske stvari. Umjetnost u nama postoji, samo ju treba nadograđivati, dati priliku tim mladim ljudima da mogu izumiti nešto; da budu neke buduće Tesle.

Tko zna gdje je njima kraj, zaključuje profesor Kolarić.

Za kraj, svakako treba posebno istaknuti neobično bodovanje natjecanja: učenik koji završi sa svojim zadatkom dodatne bodove može osvojiti pomažući svojim prijateljima. Za svaku pohvalu.


Članak je objavljen u sklopu projekta “Koprivnica jučer, danas, sutra” koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

zatvori