Subota, 27. travnja 2024.
Home Aktualno Marko Gregur koprivničkoj publici predstavlja svoj novi roman

Marko Gregur koprivničkoj publici predstavlja svoj novi roman

0
Marko Gregur koprivničkoj publici predstavlja svoj novi roman
Povijesno-politička satira književnika Marka Gregura ‘Kak je zgorel presvetli Trombetassicz’ u srijedu, 8. ožujka bit će predstavljena koprivničkoj publici.

Predstavljanje knjige vodit će osobe blisko povezane sa stvaranjem ovog djela – urednik Kruno Lokotar uz pomoć dobrog poznavatelja koprivničke povijesti i autorovog savjetnika za povijesne teme Hrvoja Petrića i književni kritičar Mario Kolar koji je na kraju knjige napravio rječnik kajkavskih riječi.

Roman je napisan na podravskom kajkavskom, a nađe se u njemu i predgajskog pravopisa. Radnja romana se zbiva u Koprivnici u drugoj polovini 17. stoljeća u doba Zrinsko-frankopanske urote, pa stilistika pridonosi autentičnosti napisanoga. Sve je drugo – isto kao i danas. Magistrat, to jest gradska uprava, spletkari ne bi li si osigurala pobjedu na dolazećim elekcijanušima, to jest izborima. Čak pokreće javno-privatno partnerstvo za gradnju štala – mogli bismo reći garaža – manipulira varoškim sajmom, smješta protivnicima… Naime, roman govori i o pokušaju stjecanja veće narodne samostalnosti i o emancipaciji od njemačkog elementa. Roman pripovijeda Paulus Aytich, uznapredovali službenik u magistratu koji je uvjeren da će mu pismenost donijeti moć i – ljubav. Pa se sa sucem Trombetassiczem i ostalim zavjerenicima upušta u opaku političku igru.

Marko Gregur novom se knjigom predstavlja kao zreo, nadahnut i duhovit autor koji nam otvara škrinju zaboravljenog blaga i pokazuje da na tom svijetu, stalna samo ljudska priroda jest.

Predstavljanje knjige održat će se u srijedu, 8. ožujka od 19 sati na Stručno-znanstvenom odjelu knjižnice.

Tekst: Petar Lukačić

zatvori