Petak, 10. svibnja 2024.
Home Kulturoteka Galovićeva zima uz Božu Hlasteca ove nedjelje u Peterancu

Galovićeva zima uz Božu Hlasteca ove nedjelje u Peterancu

0
Galovićeva zima uz Božu Hlasteca ove nedjelje u Peterancu
Božo Hlastec. Ustupio Ogranak Matice hrvatske u Koprivnici.
Drugo izdanje književne manifestacije ‘Dani Bože Hlasteca Varaždin / Ludbreg / Peteranec’ ove nedjelje gostuje u Galovićevom domu u Peterancu i to pod nazivom ‘Galovićeva zima uz Božu Hlasteca’.

Božo Hlastec (Ludbreg, 19.1.1923. – Varaždin, 26.1.1994.) ludbreški je kajkavski pjesnik koji je u rodnom kraju proveo djetinjstvo i mladost – tri elementa koja su ga usmjerila na kajkavsko pjesništvo. Jedan je od najvećih, ako ne i najveći, pjesnik ludbreškoga kraja.

Objavio je zbirke pjesama “Stari poti” (1970.), “Zvezde nad Samoborom” (1971.), “Podravske senje” (1977.), “Na zemli tragi” (1980.) i “Lubavne popevke” (1989). Njegove su pjesme uglazbljivali Z. Prelec, S. Mikac, Josip Kaplan, S. Katalenić, Nadan Klašterka, I. Mežnarić te Miroslav Betlehem i Bemian duet.

Pjesničko druženje u Peterancu organiziraju Udruga štovatelja Frana Galovića “Galovićev dom” i Gradska knjižnica i čitaonica “Mladen Kerstner” iz Ludbrega, a održat će se u nedjelju, 22. siječnja s početkom u 14 sati.

U programu sudjeluju ludbreška knjižnica, Osnovna škola “Fran Koncelak” iz susjednog Drnja, Područna škola “Fran Galović” iz Peteranca, Udruga za očuvanje kulturne i prirodne baštine “Konaki” iz Novog Virja te Ogranak Matice hrvatske u Koprivnici. Za glazbeni dio programa pobrinut će se Bemian duet i Mirna Kosec na tamburi.

zatvori