Petak, 26. travnja 2024.
Home Aktualno POGLED UNATRAG Po čemu ćemo pamtiti 2016.

POGLED UNATRAG Po čemu ćemo pamtiti 2016.

0
POGLED UNATRAG Po čemu ćemo pamtiti 2016.
Brojimo posljednje sate 2016. godine. U subotu u ponoć zaključit ćemo prvih 366 dana kako je portal Drava.info s vama. U tih prvih punih godinu dana popratili smo sve važne događaje koji su se zbili i odvijali u Koprivnici i okolici, a ovom prilikom, na izmaku godine, prisjetit ćemo se nekih od njih po izboru uredništva i po sasvim proizvoljnom redoslijedu.

Napomena: ovo ni po čemu nije sveobuhvatan popis. Namjerno smo izostavili prometne nesreće i druge tragedije, a nismo previše dirali ni u politiku. Ovo nije niti rang-lista. Samo je mali podsjetnik na neke trenutke koji su obilježili koprivničku 2016. i koje ste, sudeći po broju posjeta, rado čitali i gledali.

Izabrali smo Miss Podravine i Prigorja

10. ožujka izabrali smo prvu Miss Koprivničko-križevačke županije za Miss Hrvatske. Izbor je održan u Hotelu Podravina pod medijskim pokroviteljstvom Radio Drave i Drave.info, a organizirala ga je poduzetnica Iva Horvat. Titulu je ponijela Marinela Miklečić iz Križevaca, prva joj je pratilja bila Ozana Ružić, a druga Lana Fabijanec.

Pogledajte fotogaleriju

Snimio Marko Posavec.
Postali smo ‘još pametniji’ grad

Nakon što su nam lani stigle pametne klupe, i ove smo godine napredovali u vidu pametnih tehnologija i energetske učinkovitosti. Otvorena je prva Šparna kuća na Lenišću, dobili smo ISO certifikat za kvalitetu života, a Grad i Komunalac dobili su i razna druga priznanja.

Fotogalerije: Šparna kuća

Snimio Marko Posavec.
Brza cesta malo nam je bliže

Početkom rujna svečano je otvorena dionica brze ceste DC-10 do Križevaca. Premda kraka do Koprivnice još nema na vidiku, ipak nam je pojednostavila putovanje do Zagreba i svakako je velik događaj za naš kraj.

Pogledajte fotogaleriju

Snimio Marko Posavec
Vruće Ljeto na Zrinskom

Koprivnica sve do ove godine nije baš bila na glasu po sadržajima u ljetnim mjesecima (uz iznimke, dakako), ali sve se to promijenilo kada nam je stiglo Ljeto na Zrinskom. Gotovo da nije prošao dan a da netko nije nastupao na pozornici kraj fontane, bile su tu i The Frajle i Rade Šerbedžija, a mnogima je srcu priraslo i ljetno kino na otvorenom u gradskom parku.

Fotogalerije: The Frajle, Rade Šerbedžija

Snimio Marko Posavec.
Renesansni festival – najbogatiji i najveći ikad

Jedanaesti po redu Renesansni festival krajem kolovoza oborio je sve dosadašnje rekorde i zasluženo opravdao naslov TOP manifestacije. Poseban gost bio je legendarni šahovski velemajstor Garry Kasparov.

Fotogalerije: subota, nedjelja

Snimio Marko Posavec.
Slavenov spektakularan prolaz u finale Kupa

Slaven Belupo 5. travnja s velikih 3:0 pobijedio je Rijeku na koprivničkom Gradskom stadionu i prošao u finale Hrvatskog nogometnog kupa (gdje je naposljetku izgubio od Dinama). Bio je to pravi praznik nogometa u Koprivnici s rijetko viđenim brojem publike i odličnom igrom naših Farmaceuta protiv jakog protivnika.

Pogledajte fotogaleriju

Ilustracija. Snimio Zoran Vlah.
Na Praznik rada ugostili smo Željka Joksimovića

Ni kiša nije spriječila veliki koncert megapopularnog Željka Joksimovića na središnjem trgu 1. svibnja. Kao predgrupa nastupili su mu naši Tragovi, prvi, ali ne i posljednji put ove godine.

Pogledajte fotogaleriju

Snimio Marko Posavec.
Šoderica je napravila korak prema povratku stare slave

Jezero Šoderica nedaleko od našeg grada dugo je čamilo u nebrizi, ali polako se vraća u život. Plaže su ovoga ljeta bile krcate kupačima, na njenim su se obalama smjestili Country vikend, RockLive festival, Showderica, tradicionalna motorijada i štošta drugo.

Fotogalerije: PlažeCountry vikend, Showderica, Motorijada, RockLiveTriatlon

Snimio Marko Posavec.
Napustio nas je Josip Friščić

Početkom godine oprostili smo se od Josipa Friščića, bivšeg koprivničko-križevačkog župana, predsjednika HSS-a, potpredsjednika Sabora i saborskog zastupnika. Pokopan je uz vojne počasti na groblju u svom Koprivničkom Ivancu.

Pogledajte fotogaleriju

Snimio Marko Posavec.
Reprezentacija u Koprivnici pobijedila Moldaviju

U sklopu priprema za Europsko prvenstvo u Francuskoj, hrvatska nogometna reprezentacija krajem svibnja prvi puta je nastupila u Koprivnici i pritom svladala Moldaviju.

Pogledajte fotogaleriju

Snimio Zoran Vlah.
Proslavili smo Dan grada uz Ivana Zaka i Josipu Lisac

Povodom proslave 660. obljetnice proglašenja Koprivnice slobodnim kraljevskim gradom, poznati zabavni pjevač Ivan Zak i istinska hrvatska glazbena diva Josipa Lisac večer za večeri nastupili su u dvorani Gimnazije. Odaziv publike dovoljno svjedoči o tome koliko su koncerti bili pun pogodak.

Fotogalerije: Ivan Zak, Josipa Lisac

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
Svečano otkriven Spomenik hrvatskoj slobodi

Krajem rujna svečano smo otkrili Spomenik hrvatskoj slobodi za branitelje iz Domovinskog rata. Spomenik je djelo akademskog kipara Alema Korkuta, a rujanska je svečanost označila kraj dugotrajnog natezanja oko datuma njegovog otvorenja i nastojanja da na otvorenje dođe i predsjednica Republike Hrvatske. Kolinda naposljetku nije došla već je kao svog izaslanika uputila generala pukovnika Mladena Markača.

Pogledajte fotogaleriju

Snimio Marko Posavec.
Najbolji svjetski biciklisti projurili su Koprivnicom

168 vrhunskih svjetskih biciklista u travnju je prošlo Koprivnicom koja se ove godine našla na ruti utrke Tour of Croatia. Utrka je bila uživo praćena i prenošena diljem svijeta pa je to nesumnjivo bila odlična promocija za naš grad. (No, to se nije svima dopalo: neki su zbog kratkotrajnog zatvaranja prometnica poprilično gunđali).

Pogledajte fotogaleriju

Snimio Marko Posavec.
Prva utrka magaraca u Koprivnici

Godinu ćemo pamtiti i po prvoj – a vjerojatno i posljednjoj – utrci magaraca u centru Koprivnice. Organizirala ju je županijska Turistička zajednica u znak prosvjeda zbog toga što javna televizija daje udarne termine utrkama magaraca na moru, a aktivnosti na kontinentu ignorira. Bilo kako bilo, pobjedu je odnio magarac Đuro.

Pogledajte fotogaleriju

Snimio Marko Posavec.
Koprivnička bajka oživila je zimu u gradu

Prva manifestacija takve vrste u Koprivnici, Koprivnička bajka, svečano je otvorena 15. prosinca puštanjem lampiona s dobrim željama u nebo, a završit će velikim dočekom Nove godine, po prvi puta u gradskom parku.

Pogledajte fotogaleriju

Snimio Marko Posavec.
Veliki siječanjski snijeg

I da završimo u šaljivom tonu, u Koprivnici je u siječnju pao snijeg. Ovaj je gotovo nezapamćeni događaj ovjekovječio radijski voditelj Radio Drave Bojan Horvat u svojoj kolumni koju ste rado čitali, a maštovita skupina mladih na Zrinskom je trgu izradila snjegović u obliku kolosalnog penisa.

To bi nam mogla biti misao za kraj: i kada je hladno, usred zime, u – kako se kaže – najdepresivnije doba godine, pronađimo malo optimizma i dobronamjernog humora. Vidjet ćemo što će nam donijeti 2017., ali čak i ako ispadne najgora moguća, sjetimo se slike ispod i ne dajmo se. Sretnu novu godinu želi vam uredništvo Drave.info.

Pročitajte kolumnu

Snimio Marko Posavec.
zatvori