Subota, 27. travnja 2024.
Home Aktualno FOTO & VIDEO Krešimir Švarc: Ovo je kruna svih mojih desetljeća rada

FOTO & VIDEO Krešimir Švarc: Ovo je kruna svih mojih desetljeća rada

0
FOTO & VIDEO Krešimir Švarc: Ovo je kruna svih mojih desetljeća rada
Snimio Marko Posavec.
Primarijus doktor Krešimir Švarc rođen je 10. rujna 1925. godine u Zagrebu. Osnovnu i srednju školu završio je u Koprivnici, a studij medicine u Zagrebu na Medicinskom fakultetu.

Liječnički pripravnički staž obavlja od 1952. do 1953. godine u koprivničkoj bolnici, od 1953. do 1955. godine radi u Zdravstvenoj stanici Brinje kao kotarski liječnik. Od 1955. do 1959. godine koprivnička bolnica upućuje ga na specijalizaciju iz ginekologije i porodiljstva u Kliniku za ženske bolesti i porode Petrova te 1959.godine polaže specijalistički ispit i stječe stručni naziv specijalista ginekologije i porodiljstva kao prvi specijalist ginekolog u koprivničkom kraju.

Iste godine osniva Službu za zaštitu žena, trudnica i majki s odjelima ginekologije, rodilišta i dispanzerom čiji je rukovoditelj ostaje do 1984.godine. Godine 1975. dobiva titulu Primarijus. Bio je ravnatelj Medicinskog centra Koprivnica u nekoliko mandata: od 1960. – 1964., 1968. – 1969. i 1977. – 1990. kada odlazi u mirovinu.

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.

Član je Hrvatskog liječničkog zbora od 1953. godine do danas, 1958. godine bio je predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora Podružnice Koprivnica, bio je član Glavnog odbora Hrvatskog društva za ginekologiju od 1976. – 1980. i glavni i odgovorni urednik Koprivničkog liječničkog zbornika povodom 100 godina HLZ 1973. godine. Dobitnik je Republičke nagrade za zdravstvo “Marija Šlezinger” 1985., a 1995.godine dobiva za časno članstvo kao najviše priznanje HLZ članovima čije cjelokupno djelo čini zaokruženu stručnu i znanstvenu cjelinu.

Prim.dr. Krešimir Švarc osnivanjem Službe za zaštitu žena, trudnica i majki s odjelima ginekologije, rodilišta i dispanzerom s ginekološkom ambulantom te savjetovalištem za trudnice i savjetovalištem za kontracepciju u Medicinskom centru Koprivnica stvorio je uvjete za tri prioriteta: smanjenje perinatalnog mortaliteta, borbe protiv kriminalnih pobačaja i posljedica i raniju dijagnostiku ginekološkog karcinoma.

Za ostvarenje ovih zadataka bilo je potrebno angažirati se na zdravstvenom prosvjećivanju Štamparovskim pristupom te reorganizirati primaljsku službu koja do tada nije bila pod kontrolom i stručnim nadzorom liječnika, a rezultati ovih aktivnosti bili su vidljivi tijekom nekoliko godina kada je mortalitet novorođenčadi počeo značajno padati.

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.

Vrlo brzo nakon uvođenja preventivnih pregleda žena te uvođenjem laboratorijske citološke dijagnostike smanjuje se broj invazivnih karcinoma vrata maternice i sve veći broj otkrivao se u stadiju kada se bez posljedica ova bolest mogla izliječiti. Cijelu organizaciju Službe kao i sve operacije, preglede, porođaje i ostale rutinske poslove prim.dr. Švarc provodio je sam do 1967. godine kada dr. Vladimir Jambrušić završava specijalizaciju kao drugi specijalist ginekolog.

Kao vrlo mlad liječnik prepoznat je kao dobar organizator te kroz nekoliko mandata kada je obavljao posao ravnatelja Medicinskog centra Koprivnica realizirano je niz investicija i nadogradnji te se izgradila nova bolnica koja je useljena 1980.godine opremljena modernom opremom, a bolesničke sobe su većinom dvokrevetne s kupaonicom za razliku do tada kada su bolesnici bili smješteni u osmerokrevetne i desetorokrevetne bolesničke sobe bez kupaonica.

Pored prostora i opreme puno se ulagalo u školovanje medicinskih sestara i liječnika, a otvorili su se novi odjeli i ambulante.

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.

Kada se osnovao Medicinski centar Koprivnica 1958. godine bilo je 5 odjela, a nakon useljenja u nove prostore ustrojeno je još 19 odjela s pripadajućim ambulantama što uvelike doprinosi kvaliteti zdravstvene zaštite i dostupnosti specijalističkih službi.

Primarna zdravstvena zaštita, školska i dentalna medicina također dobivaju prostor i opremu te se formiraju ambulante opće medicine za potrebnu primarnu zdravstvenu zaštitu.

Prim.dr. Švarc umirovljen je 1990. godine i iza njega je ostao dobro organiziran i opremljen Medicinski centar kao jedan od oglednih u Hrvatskoj. Nakon umirovljenja ostaje aktivan član Hrvatskog liječničkog zbora te sudjeluje u svim njegovim aktivnostima do danas. Posebna tekovina stručnih aktivnosti u okviru rada HLZ je “Koprivnički liječnički zbornik” kojeg je prim.dr. Krešimir Švarc glavni i odgovorni urednik. Zbornik je izdan 1973. godine povodom 100. godišnjice HLZ i 30. godišnjice oslobođenja Koprivnice, a obuhvaća razvoj zdravstvene zaštite koprivničkog kraja od svojih početaka do 1973.godine.

Bio je član uredničkog vijeća “Spomenice” knjige izdate 2003. godine povodom 50 godina HLZ Podružnica Koprivnica, a teme iz povijesti koprivničkog zdravstva objavljivao je u Podravskim zbornicima.

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.

Član je Povijesnog društva HLZ i Povijesnog društva Koprivnica, a sigurno se može reći da je jedan od pionira istraživačke povijesti Koprivnice na polju povijesti zdravstva i povijesti Židova.

Izuzetno popularna knjiga pripovjedaka iz prošlosti Koprivnice između 1930. godine i Drugog svjetskog rata “Štikleci” poznata je svim Koprivničancima u kojoj je opisao brojna sjećanja o gradu i ljudima na vrlo slikovit i neposredan način.

Posebno vrijedno je sjećanje na Židove i Drugi svjetski rat o čemu također postoje povijesni zapisi zahvaljujući prim.dr. Švarcu. Uz to, objavio je i niz stručnih radova s područja zdravstva.


Uručenje povelje počasnog građanina s ključevima grada koje je dobio primarijus doktor Krešimir Švarc bilo je posebno emotivno. U njegovo ime građanima Koprivnice zahvalila je njegova kćer Sanja Švarc Janjanin: — Dozvolite mi da umjesto mog oca pročitam ovih nekoliko riječi koje je on napisao. Previše je uzbuđen i bilo bi puno suza. Poštovane dame i gospodo, drage Koprivničanke i Koprivničanci, dozvolite mi da vam se iskreno i duboko zahvalim na priznanju koje ste mi dodijelili. Ono je kruna svog mog dugogodišnjeg rada, svih onih desetljeća rada kojima sam pokušao doprinijeti razvoju zdravstva i ginekološke skrbi u našem gradu. Hvala kolegama iz Liječničkog zbora, posebno doktorici Vesni Dulikravić, doktorici Vlatki Poje i profesoru Hrvoju Petriću koji se kao vrstan povjesničar često osvrtao na moj rad. Hvala i svim onim ženama koje su kroz sve moje radne godine spremno položile svoje zdravlje i povjerenje u moje liječničke ruke. Ja sam u dubokoj starosti, ali ju ne doživljavam kao poraz. A tome doprinosi i ovaj dan. Hvala vam još jednom, želim vam dug život i puno zdravlja. Okupljeni u Domoljubu su ustali i gromkim pljeskom izrazili poštovanje velikom Krešimiru Švarcu.

zatvori