Subota, 1. lipnja 2024.
Home gkc IZLOŽBA Zašto se Ksenija Kordić ‘kupa u muškim suzama’

IZLOŽBA Zašto se Ksenija Kordić ‘kupa u muškim suzama’

0
IZLOŽBA Zašto se Ksenija Kordić ‘kupa u muškim suzama’
"Bratstvo i sestrinstvo", Ksenija Kordić.
Samostalna izložba Ksenije Kordić ‘Kupam se u muškim suzama’ bit će otvorena u petak, 4. studenoga od 20 sati u AK galeriji u koprivničkom Kampusu. Izložba se sastoji od video rada i 12 fotografija kroz koje autorica nastavlja svoje bavljenje problematikama patrijarhalne i rodne ideologije i maskulinističke hegemonije.

Autorica u kadi oblikuje privremene, krhke skulpture od sapunice iz kojih se može iščitati čitav niz ideoloških matrica: muške supremacije, patrijarhata odnosno institucionaliziranog seksizma, ženskog subjektiviteta i pomicanja maskulinističkih definicija ženskosti.

otac-svodnik-bog
“Otac, svodnik, bog”, Ksenija Kordić.

Kadu i kupanje, kaže autorica, tradicionalno povezujemo s eksploatiranim prikazima nagih ženskih tijela izloženih muškom pogledu, no ovdje je taj način gledanja izvrnut i umjesto seksualiziranog objekta muškog pogleda nalazi se samo kadar ruku koje oblikuju sapunicu.

Ta sapunica, pak, podsjeća na bijelu čipku i asocira na vjenčanicu – tradicionalni simbol ženske potlačenosti i objektifikacije, odnosno ženske čistoće, poniznosti, skromnosti i pasivnosti.

Bjelina sapunice kontrastirana je sa crnom pozadinom te ogoljena stvara apstraktne oblike i simbole koji podsjećaju na svašta, no svoje značenje dobivaju kroz naziv, kroz jezik. Samim time naziv postaje integralni dio rada. “Bratstvo i sestrinstvo”, “Otac, svodnik, Bog“ samo su neki od naslova koji su vezani uz “ideološke demagoške antiženske mantre”, kako ih opisuje autorica.

Izložba će biti otvorena u petak, 4. studenoga od 20 sati u AK galeriji u koprivničkom Kampusu. Jednodnevnog je karaktera, a sufinancirali su ju Grad Koprivnica i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Ksenija Kordić rođena je 15.3.1979. u Sisku. Živi i radi u Zagrebu. 1997. maturirala je u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, na slikarskom odsjeku, a iste je godine upisala Akademiju likovne umjetnosti u Zagrebu, nastavnički odsjek, gdje je i diplomirala 2004. u slikarskoj klasi profesora Miroslava Šuteja. U svom radu istražuje područja novih i najnovijih medija (eksperimentalni video, video instalacija, 3D oblikovanje i animacija, performans, fotografija i sl.), a tematski je zaokupljena ljudskim pravima, etikom, aktivizmom i religijom te identitetom. Radi kao scenograf i ilustrator za Croatia Film, Mozaik knjigu i dr., kao profesorica likovne kulture u osnovnoj Montessori školi, organizira likovne radionice za srednje škole, a profesionalno se bavi i fotografijom te dokumentira razna umjetnička zbivanja. Članica je HDLU-a i HZSU-a.


Ovaj je dokument izrađen uz financijsku podršku Grada. Sadržaj ovoga dokumenta u isključivoj je odgovornosti Korisnika i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Grada.

zatvori